Ophef over contract NDC

LEEUWARDEN – Een nieuwe samenwerkingsovereenkomst van de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) voor de freelance fotojournalisten heeft tot zulke ophef geleid, dat bijna alle noordelijke fotojournalisten bijeen zijn gekomen om te praten over de inhoud van het nieuwe contract. De groep van 29 fotojournalisten laat weten zich ernstig zorgen te maken over de continuïteit en kwaliteit van hun vak. “Niet alleen de voorwaarden maar ook de geboden vergoedingen zitten op een zodanig niveau dat het vak van fotojournalist finaal wordt uitgehold. Het verbaast ons dat de grootste uitgever in de regio met zo’n contract komt.”

De Noordelijke fotojournalisten zijn helder in hun standpunt. “De contractuele voorwaarden van de NDC zijn op zich al een ramp, maar in het huidige tariefvoorstel zit een meer dan driedubbele verslechtering van het huidige tarief ingebouwd. Voor minder geld mogen we nu namelijk minimaal drie foto’s aan alle drie dagbladen én de vijftig weekbladen leveren.”

Persbureau Ameland


 

 


“Als de hoofdredactie de kwaliteit van de fotojournalistiek in het Noorden ook maar een beetje wil behouden, dan moet ze daar ook in investeren. Op deze manier wordt een professionele bedrijfsvoering voor fotojournalisten zo goed als onmogelijk gemaakt.” In het nieuwe contractvoorstel eigent de uitgever zich ook nagenoeg alle rechten en mogelijkheden voor exploitatie van de foto toe – zonder een redelijke vergoeding voor de makers ervan.

De groep zegt begrip te hebben voor de situatie waarin NDC verkeert, de uitgever heeft vorig jaar een reorganisatie doorgevoerd en is begin dit jaar overgenomen, maar er zijn volgens de freelance fotojournalisten alternatieven te bedenken. De groep hoopt met NDC in gesprek te kunnen gaan.

Bron: Villamedia

Wat voor de fotojournalisten geldt gaat ook op voor de schrijvende pers: de beloning van de journalist wordt minder en het gebruik van het artikel door de opdrachtgever wordt vele malen groter.

>>> Lees hier over de Media op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *