Openingsweekend van het jaar van Hidde Dirks Kat

HOLLUM – Het jaar van Hidde Dirks Kat 2018 opent op 26 januari 2018. Amelanders kunnen dan als eerste een vleugje opvangen van wat het komende jaar gaat brengen. In het Natuurcentrum Ameland in Nes zijn presentaties te zien van de programma's die op stapel staan. In Museum Sorgdrager in Hollum is de reis van Hidde Kat mee te beleven in een nieuwe tentoonstelling. Ook zijn er 12 bijzondere verhalen te beluisteren over alles wat Ameland verbindt met walvissen, walvisvangst en uiteraard met Hidde Dirks Kat zelf. 

Het programma van het openingsweekend is hieronder te zien.

Het jaar 2018 is het jaar dat Leeuwarden en Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa is en het is ook het jaar van Hidde Dirks Kat, de walvisvaarder uit Hollum.

Ameland heeft een lange geschiedenis met de walvisvaart. Eén van de markantste verhalen is die van walvisvaarder Hidde Dirks Kat, die in 1778 schipbreuk leed bij Groenland. Hij is gered door de Eskimo’s. In 1818 verscheen zijn dagboek over deze bijzondere reis. Nu, 200 jaar later, is het dagboek de inspiratiebron geworden voor allerlei culturele activiteiten die in 2018 plaatsvinden. Er een hertaling uit van het dagboek, een vertaling uit het Fries van een boek van Ype Poortinga over dezelfde geschiedenis en er wordt verteld. Over Kat en de walvisvaart van toen en nu.

Amelanders en mensen van de wal vertellen op de avond van de openingsdag, vrijdag 26 januari 2018, over hun bijzondere verbinding met walvissen, walvisvaart én met walvisvaarder Kat.

De vertellingen zijn op 26 januari tussen 19:00 en 22:00 uur.

Dit vertelprogramma is een initiatief van Tryater in samenwerking met alle Friese Musea. In totaal worden er tijdens deze avond in heel Friesland 2018 verhalen verteld. Ameland draagt daar 12 verhalen aan bij. Op vier locaties vertellen de vertellers hun verhaal tweemaal. Elk half uur is er wisseling van de wacht.

→ tik Hidde Dirks Kat in bij ZOEKEN om meer over de walvisvaarder te lezen

lees hier over Buro HDK 2018 en de opmaat naar het festivaljaar

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *