Opening grootste zonnepark van Friesland

GARYP – Zonnepark de ‘Griene Greide’ in het Friese Garyp wordt vrijdagmiddag 12 mei officieel geopend. De officiële openinghandeling wordt door de commissaris van de koning in Fryslân, Arno Brok, om 14.30 uur verricht.

Het project is tot stand gekomen door een samenwerking tussen een volledig door vrijwilligers gerunde energiecoöperatie en GroenLeven. Bijzonder is dat dit zonnepark gerealiseerd is op de voormalige vuilstortlocatie die hierdoor een nieuwe duurzame functie krijgt. Dit voorbeeldproject laat zien hoe er letterlijk een bijdrage geleverd wordt aan een duurzame wereld.

Het park met 27.000 panelen kan jaarlijks ruim 1.700 gezinnen van stroom voorzien. De door het zonnepark geproduceerde stroom zal zoveel mogelijk in de regio worden afgezet, om daarmee de kringloop (productie én afzet) dicht bij huis te houden.

Het zonnepark van Ameland, dat in juni 2016 werd geopend, was even de grootste. In Ballum op het vliegveld staan 23.000 zonnepanelen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *