Openbare scholen Ameland aan de iPad

NES – De twee openbare basisscholen in Hollum en Ballum gaan iPads integreren in hun dagelijkse onderwijs. Vanochtend ondertekende Wiebe Wieling, voorzitter van het College van Bestuur van scholengemeenschap Piter Jelles samen met Carla Plagge, voorzitter van het Openbaar Onderwijs Ameland en directeur Olga Wouters de service level agreement. Piter Jelles werkt samen met de Burgemeester Walda School (BWS) en nu op ict-gebied ook met ’t Ienster in Ballum en De Schakel in Hollum. De openbare scholen hebben door deze samenwerking een zelfde systeem als de BWS, wat goed is voor de doorlopende leerlijn. Marco Mosterman zal de ict-schakel zijn tussen de basscholen, BWS en Piter Jelles.

iPads en MacBooks

Beide basisscholen krijgen 22 iPads en de leerkrachten gaan met MacBooks werken. Zij kunnen via een cloud bij alle bestanden en de onderwijzers kunnen via hun laptop de digiborden bedienen. Voor de kinderen zit het grote voordeel van de iPads in de toegang tot allerlei apps met lesmateriaal waardoor elk kind op zijn niveau uitdagende informatie en lesprogramma’s krijgt voorgeschoteld. Een bovengemiddeld slim kind kan zelfstandig apps uitzoeken en bijvoorbeeld Frans gaan leren omdat hij dat leuk en leerzaam vindt. De scholen blijven klassikaal lesgeven en zien de iPads als een welkome aanvulling en verrijking. Ze hadden al de beschikking over drie tablets die door sommige kinderen werden gebruikt.

Mogelijkheden uitbuiten

Wiebe Wieling kwam samen met ict-specialist van Piter Jelles, Arjen Bos, naar Ameland om het contract tussen de beide schoolorganisaties te ondertekenen. Dat gebeurde op de BWS. Piter Jelles heeft 7 specialisten op ict-gebied in dienst, vertelt Wieling. “Je kunt niet meer zonder mensen die er verstand van hebben.” Het openbaar onderwijs van Ameland moest investeren in het ict-systeem om de ontwikkelingen binnen digitaal onderwijs bij te kunnen houden. Met hulp van Piter Jelles zijn de scholen helemaal up-to-date. De Schakel en ’t Ienster zijn met alle iPads, die voor 1 januari al in gebruik worden genomen, geen Steve Jobsscholen, maar basisscholen die de mogelijkheden van de iPad integreren in het  didactisch aanbod. In januari houden de scholen een open dag zodat ouders en belangstellenden kennis kunnen maken met de tablet in het onderwijs. “De scholen kunnen de technisch didactische mogelijkheden uitbuiten,” zegt ict-specialist Bos. “Dat is het leuke van ict.”

It giet oan

Wieling benadrukt het voordeel van gepersonaliseerd leren. Ieder kind krijgt op hem toegespitst materiaal voorgeschoteld. “Daar moeten we naar toe.”

Voorzitter Plagge memoreert dat de aanschaf en installatie een forse investering betekent, maar dat het voor de scholen en de leerlingen alleen maar voordelen oplevert. “It giet oan!” zegt ze, doelende op de samenwerking met de scholengemeenschap van Wieling, die tevens de Elfstedentochtvoorzitter is. Hij hecht aan samenwerking. “Je redt het niet meer alleen.” Piter Jelles heeft een goede band met leerlingen die van het eiland komen. “Laten we er maar een langdurige samenwerking van maken.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *