Open Monumentedag op Ameland

Geplaatst op: 10 september 2021 - Categorie: Alles & Algemeen

De Vermaning tijdens de Kunstmaand - Foto Persbureau Ameland

AMERSFOORT - Zaterdag 11 en zondag 12 september vindt de VriendenLoterij Open Monumentendag weer plaats, een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Duizenden monumenten openen gratis hun deuren voor publiek en laten zien hoe rijk Nederland is op het gebied van cultureel erfgoed. 
Speciaal dit jaar wordt Open Monumentendag letterlijk ingeluid door heel het land. Op zaterdag 11 september vanaf 10 uur klinkt het openingslied van Groningen tot aan Maastricht. Tot en met 8 september kan het publiek via een online poll op openmonumentendag.nl stemmen welk nummer het openingslied moet worden.

Op 9 september tijdens de officiële opening in Weert maakt Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven het winnende lied bekend.
Dit jaar is het thema ‘inclusie’. Vele steden en dorpen hebben dit aangegrepen om andere monumenten en verhalen centraal te stellen. Hieronder lichten we de meest verrassende monumenten en activiteiten in de regio uit.

Uitgelicht Ameland
Op Ameland is de Vermaning in Nes open tijdens de Open Monumentendag. De doopsgezinde kerk, mooi in al zijn eenvoud en met prachtige kleurige ramen, is op 11 en 12 september open van 10:00 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:00 uur. De Vermaning is te vinden aan het Vermaningspad, een oase van rust in het centrum van het dorp Nes. Het Vermaningspad is op zichzelf al een monument.


Uitgelicht Friesland
In Friesland openen 160 monumenten hun deuren voor publiek. Hieronder een aantal monumenten en activiteiten uitgelicht.

Binnen gluren in Leeuwarden
Onder de titel Wonen op stand staan dit jaar de schijnwerpers gericht op de Harlingerstraatweg. Aan deze doorgaande weg verrezen in de vorige eeuw bijzondere en imposante woonhuizen, zoals de Oostenrijkse houten villa’s. Dankzij de welwillende medewerking van de huiseigenaren kan je voor een keer de karakteristieke panden nu ook van binnen bewonderen.
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

Koninklijke Eise Eisinga Planetarium, Franeker
Dit planetarium is de oudste nog werkende ter wereld. In 1774 besloot de Fries Eise Eisinga een nauwkeurig bewegend model van ons zonnestelsel te bouwen, zodat mensen konden zien hoe de aarde zich verhield tot andere planeten.
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

Varen met verhalen, Woudsend
Maak een boottocht en luister naar streekverhalen over Woudsend en omgeving.
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

Old Burger Weeshuis, Sneek
Het administratiekantoor van het Old Burger Weeshuis is gebouwd in 1904 naar een ontwerp van Nicolaas Molenaar en is een van diens belangrijkste ontwerpen. Het rijkelijk gedecoreerde pand met een zorgvuldige detaillering is een heel mooi voorbeeld van gecombineerde Neo-Renaissance- en Neo-Gotiek architectuur. Tijdens Open Monumentendag zijn de deuren geopend.
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

Samenwerking Vlaamse Open Monumentendag
Dit jaar wordt er voor het eerst samengewerkt met de Vlaamse Open Monumentendag. In Vlaanderen openen op zondag 12 september ruim 750 monumenten gratis hun deuren voor publiek. Ook de Vlaamse editie zal op zondagochtend 12 september door kerkklokken met hetzelfde themalied door beiaardiers worden ingeluid.

Bezoekregels Covid-19
Open Monumentendag volgt de landelijke richtlijnen en het protocol dat door belangenorganisatie Kunsten ‘92 is opgesteld speciaal voor de culturele sector, waar het veilig openstellen van monumenten onder valt.
Kijk op openmonumentendag.nl voor een overzicht van de regels.

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?