Op zoek naar mooiste Waddenwoord

HILVERSUM – Kwelder, wadplaat, slufter, maar ook baggerbezwaar of eilandstaart. Het genootschap Onze Taal en de Waddenacademie gaan op zoek naar het mooiste Waddenwoord. Het gaat om een bestaand woord dat het Waddengebied het beste kenmerkt. In het radopprogramma Vroege Vogels is een gesprek met een van de initiatiefnemers, Katja Philippart, directeur van de Waddenacademie te horen. Vroege Vogels is elke vrijdag om 19.50 op NPO2 en elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO1.

Blinkert

Veel gebiedsnamen in de Wadden verwijzen naar landschappelijke kenmerken of menselijk gebruik. Zo verwijst het woord ‘Blinkert’ naar ‘in het zonlicht blakende hoge duinen’, zoals op Ameland. Een geul als ‘Monnikensloot’ onder Vlieland verwijst naar de monniken van Ludingakerke (bij Harlingen), die in de late middeleeuwen land hadden op Vlieland en Texel.

Doorwaadbaar

Volgens Onze Taal is het woord ‘wad’ een van de eerste op het latere Nederland betrekking hebbende woord dat werd opgeschreven. De Romeinse geschiedschrijver Publius Tacitus noteerde bijna 2000 jaar geleden ‘vada’, de voorloper van ‘wad’. Hij doelde daarmee op de ondiepten en de doorwaadbare plekken in wat tegenwoordig het Waddengebied heet.

Zwerfgoed

Volgens de initiatiefnemers van de verkiezing is de taal van het Waddengebied zo dynamisch als het gebied zelf: er ontstaan voortdurend nieuwe woorden en uitdrukkingen. Zo maakt de Waddenschilder Geert Busser onderscheid tussen de ‘zandtoerist’ (bezoeker van de Noordzeestranden en een eigentijdse variant van het oudere badgast) en de ‘sliktoerist’ (bezoeker van het wad). De historicus Albert Buursma muntte het zich door de Waddenzee verspreidende afval van de MSC Zoe als ‘cultureel zwerfgoed’.

Bron BNNVara

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *