RSS
Zoeken

Op naar het Amelander museum

Geplaatst op: 18 november 2020 - Categorie: Alles & Algemeen

NES - De Amelander musea ondersteunen de oproep van de Friese musea ‘Bezoek dit jaar nog een museum in de buurt’ van harte. De STAM ondertekende net als bijna alle Friese musea de oproep van de Museum Federatie Fryslân.

De Amelander musea zijn vanaf donderdag 19 november weer open, na een sluiting van twee weken. Nu het weer mag willen de musea dolgraag weer bezoekers ontvangen.
Wel moet er van tevoren worden gereserveerd, maar dat kan heel gemakkelijk via de website van de Amelander musea, www.amelandermusea.nl

De meeste Amelanders hebben wel één of meerdere Amelander musea bezocht. Maar in de musea is elke keer wel weer iets nieuws te ontdekken. Van nieuwe exposities (www.amelandermusea.nl/exposities) tot leuke ontdekkingstochten en verrassende objecten.
Dus redenen genoeg om (nog) eens langs te komen en te genieten van een bijzonder uitstapje.

Natuurcentrum Ameland  in Nes - The Ocean Warriors
Keramiste Cocky Hoffer-Hietbrink vraagt met deze serie aandacht voor het wereldwijde probleem plastic soep.
De getransformeerde zeepaardjes van keramiek trekken ten strijde tegen de vervuilde oceanen.
Te zien in het Natuurcentrum Ameland van 1 december 2020 tot 1 mei 2021.

Natuurcentrum Ameland - Roofvogels en Uilen op Ameland
In het Natuurcentrum in Nes is een fraaie expositie over roofvogels en uilen op Ameland te zien. In deze expositie ligt de nadruk op het broedseizoen. Hierbij is gebruik gemaakt van de resultaten van inventarisaties van geheel Ameland gedurende de afgelopen 30 jaar. De basis van de expositie bestaat uit foto’s en video’s die op Ameland zijn gemaakt, en roofvogel preparaten uit de eigen collectie.

Museum Sorgdragerin Hollum - Amelander Olympisch kampioen Hannes de Boer
In twee decennia sprong en liep Amelander Hannes de Boer (1899 – 1982) tientallen medailles, bekers, schalen en bokalen bij elkaar. Een groot deel daarvan is terug op Ameland en te zien in de hal van museum Sorgdrager.

Museum Sorgdrager - Ameland als inspiratiebron voor kunstenaars
Vanaf het begin van de vorige eeuw raakte Ameland in trek bij kunstenaars. Dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. In Museum Sorgdrager wordt werk van kunstenaars getoond die afkomstig zijn van Ameland of zich hebben laten inspireren door het eiland.
De expositie is van 1 november 2020 tot 1 mei 2021 te zien.

Museum Swartwoude in Buren - Ganzen, Arctische trekvogels bij Amelander boeren te gast
In Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude is een expositie over ganzen te zien. Ameland is belangrijk voor ganzen.
De polder biedt plaats aan doortrekkende en overwinterende vogels. De rotgans en de brandgans zijn hierbij twee belangrijke soorten.
Ze komen in grote aantallen voor. Ze gebruiken het eiland om de winter door te komen, te eten en vetreserves op te bouwen voor de trektocht naar hun broedgebied in Siberië.
De Amelander boeren zien ze liever gaan dan komen, maar ze worden gedoogd.
De expositie is opgebouwd rond een collectie kunstganzen van natuurfotograaf Hans Dekkers.
Te zien tot april 2021.

Maritiem Centrum Abraham Fock in Hollum - Waddenfoto's van Pieter de Vries
Sinds 2007 heeft fotograaf Pieter de Vries van Texel zich toegelegd op het maken van luchtfoto’s boven het Nederlandse, het Duitse en het Deense waddengebied. Ook ontelbare foto’s van structuren en vormen van de Waddenzee maken daar onderdeel van uit.
Speciaal voor deze tentoonstelling heeft hij 24-uurs opnamen gemaakt van het Amelander waddengebied. Het resultaat wordt op de tentoonstelling getoond en geeft een prachtig beeld van het getij. Tevens wordt middels interactieve elementen het bijzondere fenomeen eb en vloed uitgelegd.
De foto's van Pieter de Vries zijn tot november 2021 te zien.

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?