Oorlog brengt gaswinning dichterbij

GRONINGEN – De oorlog in Oekraïne kan wel eens gevolgen hebben voor gaswinning in de Noordzee tussen Schiermonnikoog en Borkum. Dat schrijft RTV Noord. Gaswinning tussen Borkum en Schiermonnikoog lijkt bespreekbaar. Duitsland was daar geen voorstander van, maar ons buurland zou daar van terug kunnen komen om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. 

Duitsland en Nederland zouden nu toch besprekingen voeren om nieuwe gaswinning boven de twee Waddeneilanden op de agenda te zetten. De Nederlandse regering wil wel. Het bedrijf ONE-Dyas maakt kans op een vergunning om met de ontdekte gasvelden aan de slag te gaan. ONE-Dyas denkt dat daar zestig miljard kuub gas te winnen is, half Duits half Nederlands gas. Momenteel stroomt elke dag, ook in oorlogstijd, zo’n 350 miljoen kuub Russisch gas naar Europa. In 2020 consumeerde Europa zo’n 515 miljard kuub aardgas.

Gemeente Schiermonnikoog ziet de winning zo dichtbij het eiland niet zitten. 

lees hier het bericht op RTV Noord

lees hier De ongemakkelijke waarheid in De Correspondent

Dossier Aardgaswinning

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *