RSS
Zoeken

Ook de warmste 26 februari ooit gemeten

Geplaatst op: 26 februari 2019 - Categorie: Ameland & Eilanden

WAGENINGEN - Opnieuw worden warmterecords verbroken. Om 12:00 uur liep de temperatuur in De Bilt op naar 15,2 graden. Het is daarmee officieel de warmste 26 februari sinds 1901. Het oude record was volgens MeteoGroup 15,1 graden in 1964. Ook gisteren en 16 februari werd het warmterecord verbroken. Gisteren was het met 18,3 graden zelfs de warmste februaridag ooit gemeten. Ook morgen blijft het bijzonder warm.

Boven de zandgronden in het zuiden, oosten en de duingebieden stijgt de temperatuur het snelst, omdat de zon het zand snel opwarmt. Daardoor stijgt de luchttemperatuur hard en was het voor het middaguur al ruim 17 graden. In Deelen, op de Veluwe, wordt momenteel de hoogste temperatuur gemeten van 17,5 graden. Wijk aan Zee noteert 17,4 graden.

Warme dag en weer op Waddeneilanden
Bij volop zon komen we vanmiddag uit tussen 17 graden in het noorden, 18 graden in de Randstad en 19 graden in het oosten en zuiden. Op de stranden koelt het vanmiddag af door een fris zeewindje. Mogelijk wordt het in Brabant of Zuid-Limburg afgerond 20 graden. Bij 20,0 graden of warmer wordt gesproken over de eerste lokale warme dag. De kans is circa 25% dat deze waarde vandaag wordt gehaald op een KNMI-station. 
Op de Waddeneilanden is het zo'n 15 graden en koelt het 's avonds af naar een graad of 5-6.

Morgen 20 graden?
De temperatuur loopt morgen nog iets verder op. Met uitzondering van de kustgebieden wordt het 15-20 graden. In Brabant en Limburg is de kans zo’n 60% dat de 20 graden wordt overschreden en dan mogen we spreken van een bijzonder vroege eerste lokale warme dag. 

Als wordt gekeken naar alle officiële KNMI-stations in ons land, dan is in het verleden twee keer een warme dag genoteerd in februari. Lang geleden, in het jaar 1900, werd het op het Achterhoekse weerstation Winterswijk op 26 februari 20,3 graden. In 1990 noteerde weerstation Oost-Maarland (in het Maasdal van Zuid-Limburg) 20,4 graden en dit is naast het februarirecord ook de vroegste lokale warme dag ooit gemeten. Iets verderop werd het op weerstation Epen 20,0 graden. Deze weerstations zijn inmiddels opgeheven. 

Vanaf donderdag meer bewolking en frisser
Het hogedrukgebied dat vandaag en morgen nog boven ons land ligt, zakt vanaf donderdag naar het zuiden weg. Zwakke storingen kunnen ons land dan weer bereiken. De bewolking neemt toe en er zou af en toe wat regen kunnen vallen. Veel stelt het niet voor. Ook neemt de zuidwestenwind in kracht toe. De temperatuur gaat naar beneden, maar met een graad of 12 blijft het zachter dan de normale temperatuur van 7 graden. De nachtvorst raken we juist kwijt.

Vanaf zondag wordt het een stuk wisselvalliger. Carnavalsvierders en carnavalsvlieders moeten dan rekening houden met flink wat regen en wind. Met een graad of 9 blijft het wel aan de zachte kant. 
Bron: MeteoGroup en eigen redactie

lees hier meer over het Waddenweer

lees hier meer over de Lente

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?