All-time februarirecord verbroken: 20,5 graden in Arcen

WAGENINGEN – Niet eerder was het op een KNMI-station zo warm in februari. Om 15:40 uur werd het op KNMI-station Arcen (Noord-Limburg) 20,5 graden.

Februari 1990 werd het volgens MeteoGroup op de 24e in het Limburgse Epen 20,0 graden en in Oost-Maarland 20,4 graden. Verder noteerde ook weerstation Winterswijk ooit een twintiger in februari. Dit was op 26 februari 1900. Het werd toen 20,3 graden. 

Afgelopen dagen werden al veel warmterecords verbroken. In De Bilt werd het gisteren 18,9 graden, daarmee werd het februarirecord, dat pas 1 dag oud was, alweer verbroken. Vanmiddag was het in De Bilt 18,3 graden.

Vorig jaar op de schaats

Dat het in deze tijd van het jaar nog volop winter kan zijn, bewijst vorig jaar. Terwijl we nu te maken hebben met een zuidelijke aanvoer, kwam de wind vorig jaar uit de koude noordoosthoek. De maxima lagen toen tussen +1,6 graden in Hoek van Holland en -2,2 graden op Terschelling. In de nacht daalde het kwik in Eindhoven naar -10,1 graden, strenge vorst! Veel ijsbanen gingen open en zelfs de eerste dagen van maart stonden we nog op de schaats.

Toch waren dat bij lange na geen kouderecords voor die dag, in 1986 daalde het kwik in het Drentse Eelde naar -14,1 graden. De laagste februaritemperatuur is -26,8 graden, gemeten op 16 februari 1956 in het Groningse Uithuizermeeden. Door de klimaatverandering wordt dit record waarschijnlijk niet meer verbroken.

Ameland

Op Ameland was het vandaag ook een heerlijke dag al werd 20 graden niet gehaald en voelde de wind iets frisser dan gisteren. Het was een heerlijke stranddag.

Bron: MeteoGroup en eigen redactie

lees hier over de Zomer en wanneer die officieel begint

⇒ lees hier over de Winter

lees over het Voorjaar en wanneer dat begint

⇒ lees hier over Waddenweer

⇒ lees hier meer over diverse weerfenomenen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *