RSS
Zoeken

All-time februarirecord verbroken: 20,5 graden in Arcen

Geplaatst op: 27 februari 2019 - Categorie: Ameland & Eilanden

WAGENINGEN - Niet eerder was het op een KNMI-station zo warm in februari. Om 15:40 uur werd het op KNMI-station Arcen (Noord-Limburg) 20,5 graden.
Februari 1990 werd het volgens MeteoGroup op de 24e in het Limburgse Epen 20,0 graden en in Oost-Maarland 20,4 graden. Verder noteerde ook weerstation Winterswijk ooit een twintiger in februari. Dit was op 26 februari 1900. Het werd toen 20,3 graden. 

Afgelopen dagen werden al veel warmterecords verbroken. In De Bilt werd het gisteren 18,9 graden, daarmee werd het februarirecord, dat pas 1 dag oud was, alweer verbroken. Vanmiddag was het in De Bilt 18,3 graden.

Vorig jaar op de schaats
Dat het in deze tijd van het jaar nog volop winter kan zijn, bewijst vorig jaar. Terwijl we nu te maken hebben met een zuidelijke aanvoer, kwam de wind vorig jaar uit de koude noordoosthoek. De maxima lagen toen tussen +1,6 graden in Hoek van Holland en -2,2 graden op Terschelling. In de nacht daalde het kwik in Eindhoven naar -10,1 graden, strenge vorst! Veel ijsbanen gingen open en zelfs de eerste dagen van maart stonden we nog op de schaats.

Toch waren dat bij lange na geen kouderecords voor die dag, in 1986 daalde het kwik in het Drentse Eelde naar -14,1 graden. De laagste februaritemperatuur is -26,8 graden, gemeten op 16 februari 1956 in het Groningse Uithuizermeeden. Door de klimaatverandering wordt dit record waarschijnlijk niet meer verbroken.

Ameland
Op Ameland was het vandaag ook een heerlijke dag al werd 20 graden niet gehaald en voelde de wind iets frisser dan gisteren. Het was een heerlijke stranddag.
Bron: MeteoGroup en eigen redactie

lees hier over de Zomer en wanneer die officieel begint

⇒ lees hier over de Winter

lees over het Voorjaar en wanneer dat begint

⇒ lees hier over Waddenweer

⇒ lees hier meer over diverse weerfenomenen

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?