Kallemooi met een Amelands tintje

SCHIERMONNIKOOG – Kallemooi is een Pinkstertraditie op buureiland Schiermonnikoog. Het feest wordt op Ameland niet gevierd, maar in 1972 deed dit eiland ongewild mee met de traditie van Schier. Voor Kallemooi wordt een haan gestolen en in een mand gestopt die aan een mast wordt geknoopt. Die haan komt doorgaans uit een kippenhok van het eiland zelf maar in 1972 staken twee Kallemooi Commissieleden het wad over naar Ameland om uit Douwe Appelman zijn kippenhok een haan te pikken.

Na Pinksteren werd de haan door de complete Kallemooi Commissie teruggebracht. Douwe Appelman kon de grap wel waarderen en ook burgemeester Siderius kon erom lachen. Er werd geen aangifte van diefstal gedaan, maar een borrel op de goede afloop gedronken.

Foto's uit de collectie van Jan Blaak.

Derde van links is burgemeester Siderius, Douwe Appelman is man met de pet, achter de burgemeester is nog net Willem Baarsma te zien. De mannen met de half-hoge hoeden zijn de Kallemooi Commissieleden van Schiermonnikoog.

⇒ lees hier meer over Kallemooi op Schiermonnikoog

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *