Ongerustheid over griepvirus zeehonden

PIETERBUREN – Een nieuw vogelgriepvirus veroorzaakt dodelijke longontstekingen bij de jongen van zeehonden in het noordoosten van de VS. Mogelijk houdt het virus ook risico's in voor de mens. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Zeehondencrèche Lenie ’t Hart zet een reactie van viroloog Prof. Dr. A.D.M.E. Osterhaus op haar website:

"De Zeehondencrèche is zich ervan bewust dat er bepaalde infecties die bij zeehonden voorkomen, die ook voor de mens risico`s kunnen inhouden.

Mede daarom wordt bij de Zeehondencrèche een uitgebreid gezondheidsprogramma voor de zeehonden uitgevoerd, onder veterinaire supervisie. Hierdoor worden de eventuele risico`s voor mens en dier in kaart gebracht en zo veel mogelijk gereduceerd.

In dit kader worden ook serum-monsters van zeehonden die in Pieterburen zijn binnenbracht, getest op de aanwezigheid van antistoffen tegen vogel-influenzavirussen.

Ameland ActueelBovendien wordt bij luchtweginfecties van zeehonden waarbij een virale infectie wordt vermoed, altijd virologisch onderzoek ingesteld. Bij deze onderzoekingen, die werden uitgevoerd bij het Viroscience lab van het Erasmus MC, werden tot nu toe geen aanwijzingen voor uitbraken door vogel-influenzavirussen aangetoond.

Kennelijk worden de zeehonden in onze kustwateren weinig aan deze infecties blootgesteld. Tenslotte dient te worden opgemerkt dat infecties met bepaalde vogel-influenzavirussen bij de mens inderdaad tot ziekteverschijnselen kunnen leiden, maar dat dat zeker niet geldt voor het merendeel van deze infecties."

>>> lees hier over Zeehonden in de Waddenzee

>>> bekijk hier de Poll over de heropenig jacht op zeehonden. Er kan nog één dag gestemd worden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *