Noodkreet Waddenondernemers: Verhoog toegestane capaciteit veerboten

Geplaatst op: 12 juni 2020 - Categorie: Ameland & Eilanden

WOERDEN - Namens de ondernemers op de vier Friese Waddeneilanden vraagt branchevereniging het Vakcentrum de overheid om de veerboten zo snel mogelijk ruimere vervoerscapaciteit toe te staan. De brancheorganisatie voor zelfstandig retailondernemers ziet geen andere rendabele mogelijkheden om het verlies aan toeristische bezoeken en daarmee inkomsten enigszins op te vangen.

70% van beroepsbevolking afhankelijk van toerisme
In de brief, mede verstuurd namens de vier ondernemersorganisaties op de eilanden, wijst het Vakcentrum er op dat 70% van de beroepsbevolking op de eilanden direct of indirect afhankelijk is van het toerisme. Het toerisme wordt echter ernstig beperkt doordat de veerboten nog slechts 40% van hun capaciteit kunnen bieden als gevolg van geldende corona-maatregelen. Het gemis aan toeristische inkomsten kan gedurende de zomerperiode van zes weken oplopen tot zo’n 50 miljoen euro zo stellen de ondernemers en het Vakcentrum.

Verhoging vervoerscapaciteit enige ‘rendabele’ optie
In de brief wordt gevraagd om een uitbreiding van de capaciteitsnorm van de huidige 40% naar minimaal 60% of meer. Hiermee kan de desastreuze situatie die zich nu op de eilanden ontwikkeld voor een belangrijk deel worden beperkt.

Alternatieve scenario’s zoals het verhogen van de frequentie van de verdiensten of de inzet van extra schepen leiden tot extra kosten en behoefte aan gekwalificeerd personeel. Die scenario’s worden dan ook als minder relevant beoordeeld.

Brief
De brief is verstuurd aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat, mevrouw Cora van Nieuwenhuizen en de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, mevrouw Mona Keijzer.

Dossier Corona

Relevante dossiers: Ondernemend
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?