Nogmaals een strandval

HOLLUM – Donderdag 16 november was er nogmaals een strandval te zien op het Suudwest. Vier strandvallen in een jaar, bij een gebruikelijk gemiddelde van eens in de twee jaar. Wat is er op het Suudwest aan de hand? We vroegen het aan Rijkswaterstaat.

Marleen Wilschut van Rijkswaterstaat: “De eerdere strandval heeft doorgezet. De harde wind, verhoogde waterstanden en golfbelasting vrijdagnacht hebben veroorzaakt dat meer zand is weggezakt de geul in. Dat is het gevolg van dat het evenwicht tussen het strand boven het water en het steile talud onder water nog niet was bereikt. De natuur zoekt evenwicht door zand naar beneden te brengen: schuiven en afkalven van zand.

Er zijn momenteel geen acute maatregelen nodig. We houden het strand in de gaten. Zo staat komende week de tweede meting (van in totaal drie) op de planning om de situatie van de stenen bestorting en de actuele steilte van het talud onder water in kaart te brengen. Tevens brengen we met de lopende geulwandsuppletie 2,5 miljoen m3 zand aan om de geul Borndiep meer richting zee te verplaatsen en de bestorting te beschermen.“

→ hieronder het filmpje van de strandval van 16 november 2017

→ lees hier over Strandval

Strandval in maart 2017

Strandval 3 november 2017 met filmpje

Alweer strandval op het Suudwest van Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *