Alweer strandval op het Suudwest van Ameland

HOLLUM – Op zaterdag 11 november is er opnieuw een strandval op het Suudwest van Ameland. Een strook strand van zo'n 70 meter brokkelt af en verdwijnt in de Waddenzee. Dit is de derde strandval binnen een jaar en twee binnen acht dagen. 

Na de strandval van 3 november meldde Rijkswaterstaat geen extra maatregelen te nemen vanwege de strandval. Op 3 november zakte daar een stuk strand in de Waddenzee en in maart van dit jaar was dat ook al het geval. Toen zakte een strook van ongeveer 40 meter in het water. De strandval van afgelopen 3 november was van vergelijkbare grootte.

Strandvallen komen langs dit deel van de zuidwestkust van Ameland regelmatig voor. Op het Suudwest is het een bekend fenomeen. Rijkswaterstaat gokt dat er eens in de twee jaar wel een strandval te constateren is. Het jaar 2017 spant de kroon met twee strandvallen, een in het voorjaar en een in het najaar.

Rijkswaterstaat houdt het in de gaten, maar extra maatregelen zijn wat RWS betreft niet nodig. Over de nieuwe strandval heeft PA opnieuw reactie van RWS gevraagd. Bij de vorige strandval noemde RWS dat er op die plaats geen auto’s rijden, juist ook vanwege de stortstenen dam die er ligt. Bovendien gaat instorting van de wand heel geleidelijk, zegt Robert Zijlstra van RWS Noord-Nederland. Hij ziet geen reden om een stuk strand af te zetten. De strandval ligt onder de laagwaterlijn en met hoogwater zie je er niets van en kom je er ook niet dichtbij. Er lopen wel strandwandelaars en die kunnen tot aan de afgrond lopen.

De schepen die voor de kust liggen gaan door met hun geulwandsuppletie. Ze zijn na de zomer begonnen en zijn nog wel een paar maanden bezig. Met de ebstroom is de erosie te zien. In de zomer herstelt dat zich weer, maar bij voorjaar- en herfststormen kan er uit het niets een stuk strand de diepte inschuiven. Zijlstra zegt dat er geen verband is tussen de geulwandsuppletie en de strandval. Het is puur toeval dat er zand de zee inschuift ten tijde van de suppletie. RWS gaat wel extra opletten. Er is in navolging van een meting in het voorjaar een tweede meting in voorbereiding die de ligging van de stortstenen in kaart gaat brengen. Als uit dat onderzoek blijkt dat versteviging nodig is wordt de bestorting aangepast.

Het Suudwest is gevoelig voor strandval vanwege de steile onderwateroever en grote stroomsnelheden. Dat doet stroomwervelingen achter de strekdammen ontstaan, waarna na er in combinatie met hevige regenval en storm een strandval kan ontstaan.

→ hieronder het filmpje van de strandval van 11 november 2017

Ameland lek bij Buren

Strandval in maart 2017

Strandval 3 november 2017 met filmpje

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *