RSS
Zoeken

Nobeltje in een nieuwe fles

Geplaatst op: 08 mei 2013 - Categorie: Alles & Algemeen

Barend Willem en Wim Nobel - Foto Persbureau AmelandDe eerste doos, links Hans Steenbergen - Foto Persbureau AmelandNobeltje, de nieuwe fles, op de achtergrond de ontwerpers van het etiket, Sylvia van Duyvenboode en Rieke Horlings - Foto Persbureau Ameland

BALLUM – Het drankje is ongewijzigd, de vorm en maat van de fles ook, maar het etiket is nieuw. Het heeft een eigen smoel gekregen. Wim en Barend Willem Nobel presenteerden woensdagmiddag de fles in een nieuw jasje. Ze hadden er Hans Steenbergen voor gevraagd om een inleidend woordje te spreken en dat deed de hoofdredacteur van Food Inspiration subliem. De voormalige hoofdredacteur van Misset Horeca leerde de Nobels kennen in het jaar dat het café zich Café van het jaar 2007 mocht noemen. Steenbergen ontdekte dat jaar de gastvrijheid van Nobel en vierde er al drinkend en dansend op het biljart met velen het Café van het Jaar feest.

Wat gastvrijheid en gezelligheid betreft hebben de Nobels alles in huis. Daarbij hebben ze nog hun wonderdrank, het Nobeltje. De kruidenbitter wordt sinds 1902 door de familie gemixt en gebotteld, totdat de politie in 1982 een inval deed. Het was niet dat de Nobels accijns of iets dergelijks ontdoken, maar drank zelf bottelen en in eigen tent verkopen voldeed niet aan de eisen die de Nederlandse wet stelt. Sinds die tijd komt de drank keurig uit Schiedam, waar de verschillende ingrediënten nog steeds volgens familierecept de 'bouteille' in gaan. In het drankje zit meer dan een eeuw familiegeschiedenis en met het nieuwe etiket is dat af te lezen aan de fles. Vier generaties Nobel staan erop afgebeeld, inclusief een slee. Want beroemd werd het drankje waar je warm van wordt, door de feesten na afloop van arresleewedstrijden. De slee, het Amelander wapen en overgrootvader, opa, pa en Barend Willem Nobel staan samen met de naam van het drankje trots op de fles.
Nobel heeft een verhaal toegevoegd aan zijn toch al uitgebreide oeuvre, want dàt, zegt Steenbergen, is wat de horeca verkoopt: verhalen. Het Nobeltje speelt in heel wat verhalen een rol en vandaag is daar weer een fraai hoofdstuk aan toegevoegd.

>>> Nobel staat ook in de App Ameland Actueel en de m.site ameland-actueel.nl, bij Locaties > Restaurant & UItgaan

>>> lees hier Café Nobel Café van het jaar 2007

Relevante dossiers: Ondernemend Ameland , Hart van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?