Nieuwsplukkers moeten betalen

LEEUWARDEN – Nieuwssites die nieuws overnemen van andere uitgevers, moeten daar voor betalen. Honderden websites profileren zich als nieuwssite met berichten die andere media hebben samengesteld. Dat nieuws kan niet meer gratis worden geplukt. De nieuwssites die nieuws plukken moeten of het bericht drastisch herschrijven of betalen voor het origineel. Dat is de uitspraak van het Gerechtshof in Leeuwarden.

Persbureau Ameland is blij met die uitspraak. “Tot op heden is het nieuws gratis te lezen op de website van Persbureau Ameland, maar dat betekent natuurlijk niet dat het nieuws niets kost. Nieuws verzamelen en nieuws schrijven is een intensieve en tijdrovende kwestie. Het kan er best van komen dat liefhebbers van het Ameland nieuws straks wordt verzocht een soort abonnementje te nemen op het online Ameland nieuws om een kleine bijdrage te betalen voor de uitgebreidere artikelen. Of de inkomsten uit advertenties moet drastisch omhoog. Het moet uit de lengte of uit de breedte,” zegt Jeanet de Jong van Persbureau Ameland. Het persbureau, gespecialiseerd in Ameland nieuws, verkoopt haar artikelen aan regionale en landelijke media en de website is een platform voor lokale adverteerders. Onlangs is Koopplein Ameland toegevoegd aan dat platform. Die adverteerders zorgen er mede voor dat het eilandnieuws blijft stromen. “Zonder adverteerders kan het niet. Als Ameland prijs stelt op het nieuws, zal Ameland het mede moeten dragen. Bovendien levert een goede advertentie klanten op en daar is het bedrijfsleven weer bij gebaat.” Zo snijdt het mes aan twee kanten, meent De Jong.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *