Nieuwe subsidieronde eigenaren Friese monumenten

LEEUWARDEN – Eigenaren van Friese monumenten kunnen van 12 tot en met 16 september 2022 subsidie aanvragen voor onderhoud aan hun monument. Voor deze Subsidieregeling Monumenten (SUMO) kunnen eigenaren terecht bij de provincie. Dit jaar is in totaal 2,57 miljoen euro aan Rijks – en provinciaal geld beschikbaar.

De subsidie kan worden gebruikt voor onder andere restauratie en herbestemming van Rijks- en gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden. Ook het onderhoud van monumentale molens en plankosten vallen onder de regeling.

Gedeputeerde erfgoed Klaas Fokkinga hoopt dat ook dit jaar de regeling weer goed gebruikt gaat worden. “We moeten zuinig zijn op ons prachtige erfgoed, want dat hoort bij het ‘Ferhaal fan Fryslân’. Goed onderhoud is daarbij cruciaal. Maar vakkundig onderhoud is ook kostbaar en juist daarom is de subsidie zo belangrijk.”

Vorig jaar kwamen 33 Friese monumenten in aanmerking voor subsidie op hun opknapbeurt. Toen kreeg onder andere molen ‘De Zwaluw’ uit Burdaard subsidie voor nieuwe wieken. Deze koren-, pel-, en houtzaagmolen heeft een beroepsmolenaar en is nog altijd volop in bedrijf. Voor woonhuizen is de subsidie niet van toepassing.

De subsidieregeling voor 2022 is vanaf vrijdag 6 mei te vinden op www.fryslan.frl/monumenten

Een aanvraag indienen kan van van 12 tot en met 16 september 2022.

Bron Provincie Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *