Nieuwe strandopgang Hollum

BALLUM – Bij het Hollum badstrand is er veel duinafslag geweest, vooral tijdens de stormen in januari en februari. De toegangsweg naar het strand is toen flink beschadigd. Inmiddels ligt er een nieuwe strandopgang, waarbij de toegangsweg niet recht naar het strand loopt, maar met een bocht evenwijdig aan de duinen is gelegd. De lifeguardpost staat nu op het duin.

“Kunnen de hulpdiensten nog wel goed op het strand komen? En dan met name de KNRM combinatie truck met de boot erachter.” Dat vroeg Esther Oud van AmelandEén tijdens een raadscommissievergadering.

Er is inderdaad veel zand weggespoeld, zegt Burgemeester Leo Pieter Stoel in zijn beantwoording. Na overleg met Rijkwaterstaat is zo goed mogelijk een nieuwe opgang gecreëerd. Dezelfde strandopgang handhaven was niet mogelijk. Het duurt nog wel even voor er met een zandsuppletie weer zand aangevoerd kan worden. Als dat al kan, zegt Stoel, “En dan is het zeer de vraag of het op het oude niveau komt zoals dat vroeg was.”

De hulpdiensten kunnen nog steeds op het strand komen, al zal dat minder makkelijk gaan dan voorheen. Er moet nu een vrij scherpe bocht gemaakt worden. De opgang is nog steeds drie betonplaten breed, net als de andere strandopgangen op Ameland. “De bocht zal er toe leiden dat men met grotere voorzichtigheid naar het strand toe moet rijden, zeker als er een aanhangwagen achter zit.”

Rijkswaterstaat heeft voor na het zomerseizoen 2022 en 2023 onderhoudswerkzaamheden aan het strand van West-Ameland op de planning staan.

bekijk hier het filmpje van 31 januari 2022 en de stormschade na storm Corrie met beelden van de zandkliffen

→ bekijk hier het filmpje van 18 februari 2022 en de stormschade die Eunice toebracht

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *