NFF ode aan Friese regisseur Pieter Verhoeff

LEEUWARDEN – Het Noordelijk Film Festival viert dit jaar zijn 40e editie met een bijzondere ode aan de Friese regisseur Pieter Verhoeff, die in april op 81-jarige leeftijd overleed. Tijdens het filmfestival wordt een groot deel van het oeuvre van Verhoeff vertoond op groot doek. Hoogtepunt is de vertoning van zijn miniserie De vuurtoren uit 1994.

Het leek in eerste instantie niet te lukken, vanwege een complexe situatie rondom de rechten, maar de vertoning van miniserie De vuurtoren op het Noordelijk Film Festival is een feit. “We zijn heel blij dat dit gelukt is”, zegt Fredau Buwalda, programmeur van het Noordelijk Film Festival. “Het was even spannend, maar we hebben alles op alles gezet. Zo hebben we contact gezocht met zoveel mogelijk cast- en crewleden die destijds meewerkten aan De vuurtoren. Mede door hun enthousiasme kunnen we nu toch deze bijzondere ode aan Pieter Verhoeff brengen. En terecht, want Verhoeff is een van de belangrijkste mensen in de Friese filmgeschiedenis en een groot voorbeeld voor makers uit het hele land. Liefhebbers krijgen nu de kans om zijn oeuvre in z’n geheel te ervaren. Al dat bijzondere werk in één weekend. Dat is uniek.” Ook acteur Peter Tuinman, die een rol speelde in bijna alle speelfilmproducties van Verhoeff, is blij met dit initiatief. “Ik vind het een bijzonder hartverwarmend en terecht plan”, zegt hij. “Pieter Verhoeff was een van de grootste persoonlijkheden van onze filmhistorie en verdient een groot retrospectief. Hij heeft een intense rol gespeeld in mijn carrière.”

De vuurtoren wordt op zondag 10 november getoond in Stadsschouwburg De Harmonie. Voorafgaand vindt er een live in memoriam plaats. Door middel van fragmenten en gesprekken met bijzondere gasten wordt teruggeblikt op Verhoeffs carrière als filmmaker.

Vijf klassiekers op 35mm

Naast De vuurtoren vertoont het Noordelijk Film Festival vijf bekende (moderne) klassiekers van Verhoeff. Dit gebeurt op een traditionele 35mm projector die voor de gelegenheid speciaal wordt geïnstalleerd. Het teken van het beest (1980), De dream (1985), Van geluk gesproken (1987), Nynke(2001) en De brief voor de koning (2008) waren samen goed voor acht Gouden Kalveren in verschillende categorieën. De originele en deels geconserveerde 35mm prints, afkomstig uit de archiefcollectie van EYE Filmmuseum, zijn te zien op zaterdag 9 en zondag 10 november in het voormalige Filmhuis Leeuwarden.

Documentaires

De veelzijdige Verhoeff maakte naast speelfilms tal van documentaires. Tijdens het Noordelijk Film Festival zijn hiervan twee te zien: Yn dat sykjen sûnder finen (2008) over dichter Tsjêbbe Hettinga en Dwers & Tear (2014) over Verhoeffs vaste componist Cees Bijlstra. Ook wordt Verhoeffs veelbesproken afstudeerwerk, de mockumentary Rudy Schokker huilt niet meer (1974) vertoond, samen met de later geschoten korte film Rudy Schokker Revisited(2008).

Het Noordelijk Film Festival vindt van 6 tot en met 10 november plaats in Leeuwarden. Meer informatie is te vinden op www.noordelijkfilmfestival.nl.

bekijk hier de Vuurtoren Startpagina

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *