Nazaat Sorgdrager doet oproep

HOLLUM – “Een aantal maanden geleden, had U een artikel op internet over een nazaat van een vuurtorenwachter van de toren Hollum en dit werd diverse keren herhaald. Na rijp beraad wil ik nu ook reageren.” Dat schreef J.F. Clausing. Hieronder zijn verhaal en zijn oproep.

“Van moeders zijde ben ik een nazaat van Cornelis Jansz. Sorgdrager en Jetske Jansdr. Roep, resp. geboren te Allmenum en overleden te Hollum 15051837 – 03021904  en 20101837 te Blijke, Ameland en overleden te Amsterdam 07011911 te Amsterdam.

Mijn grootmoeder van moederszijde, een Sorgdrager, huwde met een zekere Gerritse, mijn grootvader dus.

Mijn eerste kennismaking met Ameland en die van mijn ouders, broer en zus, was in het begin van de jaren ’50. We verbleven toen in het eerste huisje, gerekend vanaf de vuurtoren langs de bosrand en het toenmalige voetbalveld.

Iedere dag kwam de melkman met paard en wagen en ik reed iedere dag met hem mee.

Eindstation was de voormalige melkfabriek in Hollum en dan liep ik terug naar het huisje.

Ook kan ik me nog herinneren dat het busvervoer privé was tussen Hollum en Nes.

In de huisjes onderaan de vuurtoren was een huisje ingericht als machinekamer. Er stonden 2 Kromhoutdiesels en zij voorzagen de toren van elektriciteit. Iedere avond na het eten zat ik bij de machinist bij zijn Kromhouts. De machinistvan de Kromhoutdiesels was tevens overdag de buschauffeur.

We liepen een dag langs het strand van Hollum naar Nes en onderweg werden we door hem opgepikt en mochten gratis mee terug rijden naar Hollum.

Ik heb 40 jaar gewerkt bij de Politie Amsterdam, de laatste 25 jaar bij de Vreemdelingenpolitie.

Een collega van mij daar was Adjudant Douwe Brouwer, afkomstig van Buren en voorzitter van de Vereniging van Oud Amelanders, die mij lid maakte, gezien mijn afkomst.

Weet iemand op Ameland, of Douwe inmiddels weer op Ameland woont? De laatste 5 jaar ben ik niet meer op Ameland geweest.

Daarvoor ben ik ca. 10 jaar op Ameland geweest met mijn zuster, haar kinderen en 2 honden, o.a. in Nes en Hollum, laatstelijk aan de Zuiderlaan 3 te Hollum.

Het weekend heb ik weer gebeld met het laatst genoemde adres, de familie Bijker en ben ik voornemens, daar weer in November te verblijven met mijn zuster en haar 2 honden.

Als iemand weet of Douwe Brouwer weer op Buren verblijft, dan gaarne een reactie, ik zou het zeer op prijs stellen, daar ik hem graag zou ontmoeten.”

>>> reacties kunt u mailen naar info@persbureau-ameland.nl, dan zorgen wij dat het bij J.F. Clausing terechtkomt

En de Anekdotejager? Hij had tijdelijk zijn pen neergelegd maar pakt hem weer op. Binnenkort kunt u weer oud nieuws van De Anekdotejager verwachten.

>>> lees hier De Anekdotejager 21

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *