Nazaat P.C. Sorgdrager overleden

AMSTERDAM – Vandaag is bekend geworden dat gisteren de journalist en televisiemaker Kees Sorgdrager is overleden. Hij werd 80 jaar.

Kees Sorgdrager is afstammeling van Pieter Cornelis Sordrager van Ameland. Dankzij de journalist met een tikkeltje Amelands bloed werd het Memori Boeck van C.P. Sorgdrager uitgegeven. Nadat dominee Willem Jan Maas van de Doopsgezonde Gemeente het Memorij van C.P. Sorgdrager had uitgegeven in 1982, kwam Kees Sorgdrager met het geschreven exemplaar van het Memori Boek op de proppen. Een jaar eerder, in 1981, was zijn ongehuwde oom Pieter Sorgdrager overleden. Uit diens nalatenschap kwam het originele geschreven boek van C.P. Sorgdrager te voorschijn. Kees stelde het beschikbaar aan de Doopsgezonde kerk en die gaf het in 1983 uit.

In het voorjaar van 2006 schonk Kees het originele geschrift aan Museum Sorgdrager: Memori Boeck, ‘Van onderscheidene Zaken Zo hier op Ameland als Elders voorgevallen, beginnende met 1779 en volgende Jaren’. Het is geschreven door de Doopsgezinde liefdeprediker Cornelis Pieters Sorgdrager (1759-1826). Het origineel heeft een permanent plek in Museum Sorgdrager in Hollum.

In 1995 opende toenmalig minister van Justitie Winnie Sorgdrager het nieuwe museum met haar achternaam. Winnie is achternicht van Kees Sorgdrager.

Hun voorvader Pieter was drie keer gehuwd. Kees is een afstammeling uit het eerste huwelijk en Winnie uit het tweede.

Met dank aan Pieter Jan Borsch

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *