Navigeren op de sterren

HARLINGEN – Stel je eens voor: je vaart op zee en plotseling valt je GPS uit. Hoe vind je dan toch je weg op het water? Het is handig als je dan iets van de traditionele navigatiemethodes weet. Op donderdag 17 september leer je navigeren zoals zeevaarders dat eeuwenlang deden. Deze introductiecursus voor stoere kapiteins en andere geïnteresseerden, vindt plaats op de Waddenzee aan boord van de schitterend gerestaureerde 130 jaar oude Willem Jacob. 

Hoe vonden die zeevaarders hun weg? Welke navigatiemethoden gebruikten ze? Docenten van de Enkhuizer zeevaartschool geven een introductie op zogenaamde platte zeevaartkunde en astronavigatie. De platte zeevaartkunde maakt gebruik van (platte) papieren kaarten, lodingen en bakens op de wal. Bij astronomische navigatie wordt je positie op zee bepaald aan de hand van de stand van zon, sterren en planeten.

Tijdens een tocht over de Waddenzee kun je zelf ervaren hoe het is om een gevoelig en snel schip van 80 ton te sturen. De richting bepaal je aan de hand van wind, water en tij. Weer voor anker wordt er een introductie gegeven over het navigeren. Nuttige basiskennis die zeilers en motorbootschippers nog steeds kunnen toepassen. De Willem Jacob vertrekt om 19.00 uur vanuit Lauwersoog. Meer weten of aanmelden? Kijk dan op Waddenvereniging, Werelderfgoedweken, navigatietocht astronomie.

Bron: Waddenvereniging

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *