Natuurwebcam voor VVV

HOLWERD – Kabel Noord droeg woensdag 29 oktober natuurwebcams op het Oerd van Ameland en in de Westerplas op Schiermonnikoog over aan de VVV´s. Binnenkort wordt een natuurwebcam in het Lauwersmeergebied geplaatst. Deze krijgt VVV Dongeradeel- Lauwersland in beheer. Frank Langstraat, Hinke Kemper en Pieter Smit en van VVV Schiermonnikoog, Dongeradeel- Lauwersland en Ameland en tekenden een overdrachtsoorkonde.

Het was VVV directeur Pieter Smit die aan de wieg stond van de ontwikkeling van het prototype. Smit liep enkele jaren geleden te hoop tegen de weermannen op televisie die veel te vaak naar zijn zin het bewolkingswolkje boven de Waddeneilanden lieten hangen. De weerpraatjes klopten niet, was zijn opinie, want de eilanden hebben vaak mooi weer als het elders in het land miezert. Er moest maar eens een webcam komen om het mooie weer te laten zien. Inmiddels staan er webcams gericht op het strand bij Buren, het land rond Hollum en de pier bij Nes.  De webcam op het Oerd op de vogelkijkhut is de eerste Natuurwebcam. Een draadloze verbinding over 9 kilometer komt tot stand via straalverbinding met een wifi-punt op het havenkantoor bij Nes.

De Natuurwebcam kan de natuur laten zien zonder dat mensen die natuur betreden. Het minisypmosium over de Natuurwebcams bracht terreinbeheerders, bestuurders en mensen uit de media samen in restaurant Land- en Zeezicht op de pier bij Holwerd. De webcams zijn in te zetten bij regiomarketing en ze zijn de beste manier om natuur te bescherming, waren de geluiden. Wethouder Rudolf Boersma van Dongeradeel noemde het project “een leuke stap in een belangrijke ontwikkeling.” Hij benadrukte dat de toepassing zich verder moet ontwikkelen, want “wat we nu zien is net zo interessant als kijken naar het groeien van gras.”

Gijs van Hesteren, innovator bij Kabel Noord ziet een grootse toekomst: ” Mijn droom is dat er straks een stuk of 20 camera’s op het eiland staan.” Via een website zijn de beelden te zien. Ameland wil proeftuin zijn van innovatieve ideeën en het project Natuurwebcams sluit daar op aan.
Het project kost 46.000 euro dat betaald is door Kabel Noord, de betrokken gemeenten, provincie en Europa.
De beelden zijn te zien op www.natuurwebcams.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *