NAM wil kleine velden verkopen

ASSEN – De NAM wil af van de kleine gas- en olievelden op land en op zee, waaronder die van Friesland en de Waddenzee. Het is de bedoeling dat de kleine velden worden ondergebracht in vier nieuwe BV’s, waar een nieuwe eigenaar voor wordt gezocht. Het Groningenveld en de ondergrondse opslagen in Norg en Grijpskerk vormen geen onderdeel van de herstructurering en blijven integraal onderdeel van NAM BV.

Dat de gaswinning uit het Groningenveld richting nul gaat, houdt een aanpassing in de werkwijze van de NAM in. De gaskraan in Groningen gaat eind volgend jaar dicht. Dit betekent voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij betekent dat ze zich moet gaan richten op de kleine velden. Directeur, Johan Atema: “Maar de ruimte om te investeren in kleine velden is op dit moment beperkt bij NAM. We denken dat het daarom goed zou zijn wanneer de kleine velden op termijn worden overgenomen door een operator die meer investeringsruimte heeft."

De NAM doet offshore velden en infrastructuur, inclusief de gasbehandelingsinstallatie in Den Helder, gas- en olievelden en infrastructuur in Noord- en Zuid-Holland, gasvelden en infrastructuur in Friesland, inclusief de Waddenzee en het olieveld Schoonebeek en de omliggende gasvelden en infrastructuur in Oost-Nederland van de hand. 

De NAM denkt deze herstructurering in 2022 af te kunnen ronden. Wat dit besluit betekent voor de plannen rond boren bij Ternaard en onder de Waddenzee is nog niet duidelijk.

Dossier Aardgaswinning op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *