Ameland eind eenentwintigste eeuw

HOLLUM – Hoe ligt Ameland er eind van deze eeuw bij? Dat is een indringende vraag waar het antwoord niet precies op te geven is. Wel is duidelijk dat het ijs van Groenland smelt, zelfs sneller dan gedacht. Ook is duidelijk dat hier en daar gebieden dalen als gevolg van aardgaswinning. Het oostpuntje van Ameland is als gevolg van de aardgasproductie al een halve meter gezakt en er zijn plannen om vanuit Ternaard onder de Waddenzee naar gas te boren. Die mogelijke productie zal zijn effect op verdere bodemdaling van Ameland hebben.

Vandaag stelt het KNMI de verwachte zeespiegelstijging naar boven bij. We moeten snel de uitstoot van broeikasgassen verminderen om een zeespiegelstijging voor de Nederlandse kust van 1,2 meter tot 2 meter te voorkomen. Met een dergelijke verhoging van de zeespiegel loopt Ameland voor grote delen onder. Enkele duinbogen zullen hun duintoppen wel droog houden, tenzij ze worden ondermijnd door golfslag bij stormen, maar grote delen van Ameland halen de 2 meter boven NAP niet.

Het KNMI gaf vandaag Klimaatsignaal21 uit, waarin de nieuwe cijfers gepresenteerd worden. De zeespiegelstijging die eerst werd berekend op een meter aan het einde van deze eeuw, is met dit Klimaatsignaal21 bijgesteld tot 1,2 m of misschien wel 2 meter.

⇒ Bekijk hier de hoogtekaart van Ameland

⇒ Lees hier het bericht op de NOS en bekijk het filmpje van Groenland

Dossier Aardgaswinning op Ameland

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *