NAM stelt boorplannen Ameland uit

Geplaatst op: 17 december 2009 - Categorie: Alles & Algemeen

Boortoren
ASSEN – De NAM gaat voorlopig niet boren op Ameland. Dat laat Chiel Seinen van de NAM vanmiddag weten.

De gepresenteerde plannen, waarin gesproken werd over gaswinning uit drie kleine gasvelden in de omgeving van Ameland, zijn nu uitgewerkt en doorgerekend door de deskundigen van de NAM. Uit seismische gegevens blijkt dat twee van de drie velden op dit moment niet in aanmerking komen voor productie. Alleen het gasveld ‘Nes Noord’ bevat een redelijke hoeveelheid aardgas.
Door de gewijzigde plannen voor Ameland zijn er andere gasvelden binnen NAM’s portfolio die hoger scoren op interne beoordelingscriteria. Deze andere velden, zowel op land als op zee, komen daardoor eerder in aanmerking voor productie. Het veld ‘Nes Noord’ zal daarom de komende jaren niet in aanmerking komen om in productie te worden genomen.
Barend Botter, adjunct-directeur van de NAM: “Hoewel de verwachte hoeveelheid gas in principe interessant is, zijn de kosten voor het in productie nemen dit overgebleven gasveld nu relatief hoog. De ontwikkelingen in de gasindustrie gaan continu door, kosten per boring gaan nog steeds omlaag en nieuwe technologische ontwikkelingen zorgen voor nieuwe invalshoeken voor het aanboren en winnen van aardgas. De plannen voor het gasveld ‘Nes Noord’, een gasveld onder de Noordzeekustzone, blijven dus op de plank voor eventuele toekomstige gaswinning”.
Fossiele brandstoffen zullen nog vele jaren een rol spelen in de energiemix van Nederland en Europa. Aardgas is de schoonste fossiele brandstof en de verwachting is dat aardgas nog decennia lang een rol zal spelen in onze energievoorziening. De Nederlandse overheid stimuleert aardgasproductie en heeft een zogeheten ‘kleine velden beleid’. In Nederland zijn er zo’n 200 kleine velden in ontwikkeling naast het Groningen-veld. Het doel van de Nederlandse overheid is om op die manier voorrang te geven aan de productie van gas uit kleine velden om zo het Groningen-veld zo lang mogelijk te sparen. NAM speelt hier op in en investeert volop in technologie om zo meer gas uit bestaande velden te halen en om het aanboren van nieuwe kleine gasvelden mogelijk te maken.
Ook in 2010 staan weer vele boringen op de agenda. Zowel op land als op zee. Naast nieuwe boringen investeert NAM in onderhoud van bestaande installaties en in uitbreiding van haar installaties om de productie van gas op peil te houden.
De plannen voor Ameland gaan voorlopig op de plank, vertelt Seinen. De MER, die half december gepresenteerd zou worden, wordt niet meer geschreven. Mocht de NAM later alsnog besluiten werk van de drie Ameland-velden te maken, dan beginnen ze de procedure van voren af aan.
Antoon Kuhlmann van Comité Amelands Tegengas laat weten er een borrel op te nemen en de vlag uit hangen. "Als we afgelopen voorjaar niet het initiatief hadden genomen tot Amelands Tegengas, was het waarschijnlijk nooit tot dit eindresultaat gekomen. We hebben een prima prestatie geleverd; volhardend, creatief en doelbewust. En wie van een borrel houdt: op jullie gezondheid!"
Dossier NAM

17-12-09 NAM stel boorplannen Ameland uit
3-12-09   Fokke & Sukke en hun gas-angst
26-11-09 Geengasboringameland.hyves.nl
17-11-09 Bodemdaling Franeker meer dan verwacht
10-11-09 Boorplatform verdwenen
30-10-09 Protesttoren in Kunstmaand
27-10-09 Ameland wil geen gasboringen
23-10-09 Amelands Tegengas wil referendum
17-10-09
Politiek begint zich te roeren
15-10-09 Niet gelukkig met welke locatie dan ook
14-10-09 Twee keer gevaar voor booreiland
12-10-09 Drukke NAM-avond verwacht
1-9-09    Acties rondom boorplannen
1-9-09    Ameland'82 : Gasboringen op Ameland
20-8-09  Amelands Tegengas wil discussie
18-8-09  NAM past plannen gaswinning Ameland aan
15-8-09  Amelands Tegengas
5-8-09    Vragen en antwoorden over NAM-plannen
9-6-09    Hyves-Voor gasboringen op Ameland (1-9-09 uit de lucht gehaald)
9-6-09    Virtueel protest via Twitter
9-6-09    Boren: Ameland zegt nog niets
7-6-09    De Anekdotejager
7-6-09    'Alweer heeft de NAM snode plannen'
5-6-09    Antje & Betje
4-6-09    NAM belegt derde informatie avond
3-6-09    
Hyves-Wij zijn tegen boortorens op Ameland
3-6-09    Tegengas
31-5-09  NAM wil op het eiland boren
7-5-09    NAM boort bij Ameland naar aardgas
6-5-09    Uitnodiging NAM
5-5-09    Gaswinning onder Waddenzee mag
2-5-07    NAM boort weer boven Ameland


© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.   

Relevante dossiers: Ondernemend Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?