NAM nog niet aan de gang bij paal 3

HOLLUM – Vorige week kondigde de NAM aan de oude boorlocatie bij Hollum ter hoogte van paal 3.3 definitief op te ruimen. Maandag 19 november zou er worden begonnen. De NAM: "Maandag 19 november starten de voorbereidingen voor het opruimen van de locatie in de duinen bij Hollum. NAM heeft deze in de jaren ‘60 aangelegd voor een proefboring. Er werd geen winbare hoeveelheid aardgas gevonden, maar de locatie bleef wel behouden. Door de voortdurende duinafslag is het Noordzeestrand echter tot op korte afstand genaderd. Om die reden heeft NAM recent maatregelen genomen om de locatie, in afwachting van het opruimen, te beschermen tegen de duinafslag.

Het opruimen duurt naar verwachting tot en met april 2019. De werkzaamheden gebeuren onder ecologische begeleiding om eventuele schade aan de natuur te voorkomen. De uitvoerende bedrijven zijn Nagtegaal en Arcadis."

PA volgt de duindoorbraak, duinafslag, zandzakkenbeleid en opruimen van de locatie en maakt er via Ameland Vandaag filmverslagen van.

De NAM-locatie ter hoogte van paal 3 staat op slechts enkele tientallen centimeters van het strand. Het duin ervoor is weggeslagen, met stormen in zee verdwenen. Nu is de locatie van de NAM aan de beurt. Om te voorkomen dat de locatie in zee verdwijnt gaat de NAM saneren. Dat hadden ze al in de planning, maar nu wordt het urgent. Er ligt giftig boorspoelsel op de locatie en dat moet worden afgevoerd. Ter plekke is op maandag 19 november nog niets van een sanering te zien. De NAM is gevraagd om een reactie.

lees hier over een eerdere sanering van een Caltex-locatie

bekijk hier de situatie van 31 oktober 2018

→ bekijk hier het filmpje van de situatie van 12 oktober 2018

→ bekijk hier een filmpje over de duindoorbraak van januari 2018

bekijk hier nog een filmpje over de duindoorbraak van januari 2018, met het hek van de NAM

→  en nog een over de duindoorbraak van januari 2018 – het afvoerputje

→ of deze, na de eerste springvloed

→ of deze, met ijspegels – geen filmpje meer missen? Abonneer dan (kosteloos en kostelijk) op Ameland Vandaag. Onderstaande filmpje is de recente situatie.

→ lees hier over Boortorens op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *