Nachtvorst, records verbroken voor 7 juni

WAGENINGEN – Afgelopen nacht kwam het zowel in Twente als in Brabant tot vorst aan de grond en daarmee zijn er datumrecords gebroken. Sinds de metingen (1951) was het nog nooit eerder op 7 juni zo koud geworden op 10 centimeter hoogte. 

Grote verschillen

We gaan de laatste tijd van het ene extreme naar het andere. Afgelopen vrijdag werd het nog de heetste 5 juni ooit gemeten in De Bilt met uiteindelijk 31,8 graden op de thermometer. Vanochtend vroeg was het de koudste 7 juni met temperaturen onder het vriespunt op 10 centimeter hoogte. In Twente werd zelfs -2,2 graden geregistreerd, maar ook in Brabant, in Eindhoven kwam het nipt tot vorst aan de grond met -0,2 graden. Ook daar was dat een recordwaarde. 

Koude zeelucht

Dat het zo koud is geworden, heeft te maken met de kille luchtsoort waar we ons nu in bevinden. Met een noordwestelijke aanvoer van koele zeelucht komt de temperatuur vanmiddag uit op 15 tot 17 graden direct aan zee en 18 tot 21 graden landinwaarts. Daarbij is er wel volop ruimte voor de zon. De komende twee dagen wordt het nog iets frisser, met ook wat vaker stapelwolken. Woensdag lijkt opnieuw een stralend zonnige dag te worden en dan wordt het ook wat warmer. 

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *