Nachtelijk kustonweer

WAGENINGEN – Afgelopen nacht vielen in een brede kuststrook en rond het IJsselmeer stevige regen- en onweersbuien. In het binnenland was het meest droog. Een verschil dat we normaal gesproken in het herfstseizoen tegenkomen, maar volgens MeteoGroup nu al eerder in het jaar speelt door de hoge watertemperaturen.

Land warmt snel op, maar koelt over het algemeen ook weer vrij snel af. Bij water is dat een ander verhaal. Na de lange warme periode is de temperatuur van het Noordzeewater en het water in het IJsselmeer inmiddels flink opgelopen. Het water vlak voor de Nederlandse kust is op veel plaatsen 20 tot 22 graden en het IJsselmeerwater is op sommige plekken al zo’n 25 graden. Water warmt minder snel op, maar koelt ook veel langzamer af dan land. De verschillen tussen het land (rond 20 graden) en het water (22 tot 25 graden) worden momenteel dus groter. Een fenomeen dat we normaal gesproken vooral in het herfstseizoen tegenkomen.

Ontstaansplek buien

Het verschil in temperatuur tussen zee en land maakt dat er ook verschillen optreden in het ontstaan van buien. In de zomer ontstaan er in onstabiele situaties vaker (stevige) regen- en onweersbuien in het warmere binnenland en blijft de kuststrook door het koelere zeewater meestal buiten schot. Nu is de situatie echter omgedraaid. De warmere lucht bevindt zich nu vooral boven het water van de Noordzee en het IJsselmeer, en de minder warme lucht hangt boven het binnenland. De kuststrook en het vrij warme IJsselmeer zijn nu dus een voorkeursgebied voor het ontstaan van buien, vooral in de avond, nacht en ochtend als koelere lucht over het warme zeewater strijkt. Met het oplopen van de temperatuur in de ochtend gaan de buien zich echter ook weer geleidelijk verder landinwaarts verspreiden, omdat het land dan ook weer waarden bereikt die vergelijkbaar zijn met het zeewater.

Bron: MeteoGroup

lees hier meer over Blikseminslag

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *