Muzikaal Bootwateren, dweilen met de kraan open

HOLLUM  – Voor de zesde keer vindt het muzikale en culturele spektakel van Hollum, Muzikaal Bootwateren plaats.
Bootwateren is een traditie die is gekoppeld aan de tewaterlating van de paardenreddingboot. Na een tewaterlating en zeker na een geslaagde reddingsactie kwamen bemanning en voerlui in het café bijeen om er niet één maar twee op te nemen. Café De Welvaart bood om en om met Herberg De Zwaan redders en voerlui een sigaar en twee borrels aan. De paardenreddingboot is inmiddels een toeristische attractie geworden. Voor het echte werk ligt er een reddingsboot in de Ballumerbocht paraat. Het bootwateren en gelaghalen is net als de lancering van de paardenreddingboot in ere gehouden. Sinds 2001 wordt eens in het jaar rondom het bootwateren een muzikaal festival georganiseerd.

In het zesde jaar van dit evenement zijn er niet minder dan 5 podia en doen er 500 muzikanten mee. In Hollum is het tijdens het Muzikaal Bootwateren dweilen met de kraan open. Dweilorkesten uit het hele land spelen op Ameland om de oude reddingboot muzikaal te begeleiden. Diverse shanty koren, waaronder het koor van Ameland, zingen hun zeemansliederen.
In Hollum staan vijf podia gebouwd waar de muzikanten op zullen spelen. De straten worden gevuld met een nautische markt en de wedstrijd garnalen pellen staat weer op het programma. Op de marktkraampjes op het Zwaneplein en de Driesprong komen we haringkramen, visbakken, palingroken en mosterd van de mosterd molen tegen. Voor de kinderen zijn tal van attracties geregeld. Een treintje rijdt door het dorp en op diverse plekken in het dorp laat goochelaar Romaïni zijn trucs zien.
De grote finale vindt op de Driesprong plaats. Shantykoren, Juttersvrouwen en dweilorkesten zingen en blazen in een gezamenlijk optreden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *