Beach Rugby

NES – Sporten op het strand van Ameland.
De 7e editie van het Beach Rugby festival op Ameland mag een succes worden genoemd. SPA, Stichting Sportpromotie Ameland, en Maatwerk in Sport haalden eind juni 125 teams uit 8 landen naar Ameland. Wel 5000 mensen maakten voor beach rugby de oversteek.
Zondagmiddag 25 juni, op het strand bij Nes. Het ruikt naar zweet en bier. De stemming van de rugbyers is uitgelaten. Het sportieve evenement is afgesloten met de prijsuitreiking. Een van de rugbyers gooit zijn lege bierblikje in de duinen. Uitgelaten sporters hossen op het strand en de Midget Old Boys uit België willen nog met elkaar op de foto. Dan is het weekend weer voorbij.
Ger van Langen, voorzitter van initiator SPA ziet terug op een geslaagd weekend. Het begon vrijdag 23 juni. Traditiegetrouw wijden de kinderen de velden in.“Driehonderd blije kinderen hadden we hier op het strand,” vertelt hij enthousiast. De jeugdcomponent is een belangrijk onderdeel van het evenement. “We doen het samen met de gemeente en we overleggen met het lokale onderwijs. We willen het jeugdproject graag breder trekken.” Volgend jaar wil SPA de scholen uitnodigen mee te doen met een scholierentoernooi.
“De groei zit in de kinderen. Het grote beach rugby toernooi heeft zijn maximum bereikt.”
Ameland Beach Rugby Festival is een breedtesport evenement. Het haalde het open Nederlandse kampioenschap binnen, biedt een toernooi voor recreatieve rugbyers en organiseert een rugbyfeest voor kinderen.
Het principe van breedtesport evenement is de basisgedachte van SPA. De sportpromotie organisatie initieert behalve dit festival nog drie andere evenementen op het eiland. Voor elk seizoen is er één. Triatlon in september, halve marathon in de adventsperiode, Tai Chi in maart en Beach Rugby in juni
In 2000 startte SPA en Maatwerk in Sport met 43 teams. Van Langen, die een rol in de rugby bond vervulde, wilde graag een rugby toernooi op Ameland te organiseren.
Hij nam contact op met Maatwerk in Sport, die het organisatorische deel op zich nam. “De combinatie van een weekendje weg en sport spreekt veel mensen aan. Dat is onze kracht,”verklaart Van Langen de groei en het succes van het evenement.
Hij heeft weinig wanklanken te melden, afgezien van die ene knokpartij en dat blikje bier in de duinen. “Er zijn 875 wedstrijden gespeeld en er waren geen grote blessures. Rugby is een contactsport dus er gebeurt altijd wat.” De eigen medische dienst, bestaande uit een arts en een fysiotherapeut, konden de kneuzingen en andere mankementjes met gemak aan.
Twee teams van Ameland deden mee. In de kleuren van het eiland streed een damesteam onder leiding van Diana Brouwer. Ze behaalde de 8e plaats. Er deden 35 damesteams mee.
Het mannenteam onder leiding van Martin Kooiker werd 7e in een veld van 64 teams. “Onwaarschijnlijk goede prestaties voor mensen die 5 jaar geleden nog nooit van beachrugby hadden gehoord,” zegt Ger van Langen met respect.
SPA steekt vanaf nu energie in het zorgen voor continuïteit van de vier evenementen. Van Langen denkt aan een organisatievorm zoals die van de STAM, Stichting Amelander Musea. De vier sportevenementen kunnen worden gebundeld in een sportorganisatie met aan het roer een directeur voor de sport.
SPA richt zich daarbij op kwaliteit. Dat blijkt ook uit de trainers van hoog niveau die het evenement ondersteunen en het blijkt uit de uitnodiging aan Hans Bleijenberg om de Silver Lighthouse Trofee uit te reiken aan de kampioen van de Dutch Open. Bleijenberg is erelid van de nationale Rugbybond en lid van de Wereldrugbybond.
Bovendien heeft SPA de ambitie om de beachrugby regels zoals die op Ameland worden uitgevoerd en verder ontwikkeld te laten vastleggen als de standaard spelregels. Beach rugby is een jonge sport die wereldwijde standaardisering van voorschriften nog ontbeert.

De rugbyers zijn voldaan en gebruind naar huis teruggekeerd. De Midget Old Boys staan op de foto en scoorden bijzondere aandacht met hun outfit. De ploeg was vorig jaar in Schotland en importeerde een aantal kilts naar België. Voor enkele Old Boys werd de kilt een geliefd onderdeel van het sporttenue. Volgens Schots gebruik bleef bij de kiltdragers de onderboek in de weekendtas. In het vuur van het spel wipte het rokje menig keer op. De Midget Old Boys zijn niet kinderachtig. De regels voorzagen nog niet in een passend kledingvoorschrift.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *