Muzikaal bootwateren 2006

HOLLUM – Zaterdag 24 juni is de dag van het muzikale en culturele spektakel van Hollum: Muzikaal Bootwateren.
Bootwateren is een traditie die is gekoppeld aan de tewaterlating van de paardenreddingboot. Na een tewaterlating en zeker na een geslaagde reddingsactie kwamen bemanning en voerlui in het café bijeen om er niet één maar twee op te nemen. De Welvaart bood om en om met de Zwaan redders en voerlui een sigaar en twee borrels aan. De paardenreddingboot is inmiddels een toeristische attractie geworden. Voor het echte werk ligt er een reddingsboot in de Ballumerbocht paraat. Het bootwateren en gelaghalen is net als de lancering van de paardenreddingboot in ere gehouden. Sinds 2001 wordt eens in het jaar rondom het bootwateren een muzikaal festival georganiseerd.
Het Muzikaal Bootwateren groeit en groeit. Dit jaar zijn er niet minder dan 5 podia en doen er 500 muzikanten mee. In Hollum is het tijdens het Muzikaal Bootwateren dweilen met de kraan open. Uit het hele land komen dweilorkesten naar het eiland om de oude reddingboot muzikaal te begeleiden. Diverse shanty koren, waaronder het koor van Ameland, zingen hun zeemansliederen.
De organisatie, Platform Muzikaal Bootwateren, wordt elk jaar enthousiaster. “We zetten weer iets moois neer”, zegt Frank de Jong van het Platform. Hij vergadert regelmatig met de andere leden: Douwe Barf, Adinda Kelder, Jaap Boersma, Jellie de Vries, Frank de Jong, Ellen Kamphuis en Dick en Eeke de Roode.
In Hollum worden vijf podia gebouwd waar de muzikanten op zullen spelen. De straten worden gevuld met een nautische markt en de wedstrijd garnalen pellen staat weer op het programma. Voor de kinderen zijn er tal van attracties geregeld. Er komt een treintje, speeltoestellen met water en er zijn verlotingen. Een goochelaar zal zijn acts op diverse punten in het dorp laten zien.
De grote finale vindt op de Driesprong plaats. Shantykoren, Juttersvrouwen en dweilorkesten zingen en blazen in een gezamenlijk optreden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *