Muzikaal Bootwateren 2005

HOLLUM – Op 25 juni staat Hollum op zijn kop. Het is dan weer tijd voor het jaarlijkse muzikale bootwateren.
“Muzikaal bootwateren”, is een dag vol muziek, rondom een demonstratie van de tewaterlating van de reddingboot.
Het evenement vindt in Hollum zijn hoogtepunt, maar begint ’s ochtends om 10.15 uur op de veerdam met een spetterend optreden van RouspouleWee.
RouspouleWee
RouspouleWee blaast nu ongeveer twee jaar van de toren. De blaaskapel vindt zijn oorsprong in de Grauwe Duunkapel. RouspouleWee wil ongedwongen en met veel plezier muziek maken. Dat is de betekenis van het woord RouspouleWee: sociaal ongedwongen leven waarbij plezier in het leven centraal staat. RouspouleWee weet van plezierig toeten en blazen. Ze gooien alle stijlen en genres door elkaar en mixen er een plezierige RouspouleWee van. De band speelt op verschillende momenten van de dag, te beginnen om kwart over tien op de pier bij Nes
Bootwateren is ontstaan rond de tewaterlating van de reddingboot. Een reddingsactie werd voorheen gevierd in het café, waar een stevig glas werd gedronken op de goede afloop. De bemanning en de voerlui haalden gelag. De Welvaart bood om en om met de Zwaan redders en voerlui een sigaar en twee borrels aan. Daarna kwamen de sterke verhalen vanzelf. Dit gelag halen vindt tot de dag van vandaag plaats. De paardenreddingboot is al jaren een toeristische attractie, maar het bootwateren en gelaghalen vindt nog altijd plaats. Sinds 2001 wordt rondom het bootwateren een muzikaal festival georganiseerd. Centraal bij dit evenement staat de lancering van de paardenreddingboot.
Paardenreddingboot
Wie het nog nooit gezien heeft moet het beslist beleven. Wie het al honderd keer heeft gezien staat ook de honderd en eerste keer met ogen op steeltjes en het hart in de keel. Tien stoere paarden trekken de boot ratelend door het dorp en over het strand, door de branding in zee. De boot vertrekt om 13.00 uur van het boothuis aan de Oranjeweg naar het Zuidwest. Deze boot, de Abraham Fock, is niet de reddingboot die uitvaart om mensen te redden. Voor dat werk ligt er een moderne reddingboot, de Anna Margartha, in de Ballumer Bocht. De Abraham Fock herinnert aan vroegere tijden, toen de stoomfluit van de zuivelfabriek het teken was dat er een schip in nood was. Op het sein van de stoomfluit renden de boeren naar hun paarden en vervolgens met de paarden naar het boothuis. Met donderend geweld rolde de boot naar het Zuidwest.
Gedurende de dag is het in Hollum dweilen met de kraan open. Dweilorkesten uit alle hoeken van Nederland spelen op podia en dweilen de straten. De Mertplekkers komen helemaal uit Uden naar Ameland. De Mertplekkers willen wel. Ze schrijven in het gastenboek van www.bootwateren.tk : “We zien nu al uit naar onze trip naar Ameland op 25 juni. We hebben er zin in.
Succes met de voorbereidingen. Groetjes namens alle Mertplekkers”
De Mertplekkers
De Mertplekkers zijn opgericht in 1979 bij café ’t Stulpke aan de markt in Uden. Vandaar de naam "Mertplekkers" (Marktplakkers). Als oudste dweil- /blaasorkest van Uden is men nog wekelijks tijdens de repetitieavond bij dit oudste café van Uden te vinden. Door de jaren heen hebben de Mertplekkers zich ontplooid tot een orkest zoals men dat heden ten dagen kan horen én zien. Wat betreft de muziek zijn de Mertplekkers geen doorsnee dweilorkest, maar hebben een zeer gevarieerd repertoire, waarbij de meeste nummers ook meerstemmig uitgevoerd worden. Ook het show- en kledingaspect staat bij de Mertplekkers in een zeer hoog vaandel. Dit alles heeft er toe geleid dat men een graag gezien orkest is op diverse evenementen, festivals en feesten.
Het Hollumer dweilorkest De Hollumer Gromkes is uiteraard van de partij. Het dweilorkest speelt op 25 juni als eerste in het centrum van Hollum, vanaf 12.45 uur. De Gromkes leiden het vertrek van de paardenreddingboot in.
Hollumer Gromkes
“Tussen kroegen en kerken “ staat op de repertoirelijst van de Hollumer Gromkes. En dat is precies waar dit dweilorkest speelt. Wat begon als een feestelijke grap, een imitatie van de Blauhúster Dakkapel, werd 21 december 1991 het noordelijkste dweilorkest van Nederland: De Hollumer Gromkes. Elke dinsdag oefenen de trompetten, baritons, trombones met de grote en de kleine trom in de Heerskamer van De Zwaan. Gekleed in de kleuren van het eiland treden ze regelmatig naar buiten.
Naast de vele dweilorkesten treden de volksdansers van het eiland op. Om 14.00 uur beginnen ze te dansen. Dat herhalen ze om 15.15 uur. De volksdansgroep danst met gevoel voor rouspoulewee.
De Amelanders
De folkloristische dansgroep ‘De Amelanders’ is opgericht op 11 januari 1962. De dansgroep treedt in het toeristenseizoen regelmatig op in alle vier de dorpen. Daarnaast vinden er uitwisselingen plaats met dansgroepen aan de vaste wal, in binnen- en buitenland. De Amelanders reisden gedurende hun bestaan naar Engeland, Duitsland, België, Israël en Zweden en oogstten overal veel succes met de eilander dansen. Het dansprogramma bestaat uit ongeveer twintig dansen, waaronder enkele zeemansdansen, de horlepiep en de zakdoekendans. De groep wordt begeleid door accordeonisten.
Muzikaal bootwateren zal muzikaal bootwateren niet zijn als er niet ook een aantal shantykoren was uitgenodigd. Kantje boord en het Amelander Shantykoor staan op het programma. Het Amelander Shantykoor begint om 14.00 uur en Kantje Boord om 14.50 uur te zingen.
Er zijn in de loop van de tijd veel liedjes over zee geschreven en gezongen. Het zeemanslied kwam pas echt goed tot ontwikkeling in de 18e eeuw. De begeleidingsinstrumenten bestonden meestal uit viool en fluit. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw speelt ook de trekzak mee, maar vaten, blikken en bestek werden ook als instrumenten gebruikt. Er zijn drie categorieën zeemanslieden: shanties, ceremoniële liederen en populaire volksliedjes.
De melodie van de shanty (spreek uit als sjentie) heeft vaak een Afrikaanse oorsprong. De oorspronkelijke betekenis van het woord shanty is negerhut. Daarom werden schepen die negerslaven vervoerde shanties genoemd, naar de krottenwijken met negerhutten. Na afschaffing van de slavernij gingen veel negers varen bij de koopvaardij en zongen daar hun liedjes. Ceremoniële liedjes hebben betrekking op het leven en werken aan boord. Deze liedjes werden bijvoorbeeld tijdens het wisselen van de wacht gezongen. Ook bij plechtige gelegenheden als een begrafenis kon je ze aan boord horen.
Populaire volksliedjes ontstonden niet op het water maar aan de wal.
Kantje Boord
Kantje boord komt uit het Veluwse dorp Vaassen. Vaassen aan zee, zeggen ze zelf gekscherend. Het koor is in 1996 opgericht en bestaat uit ruim dertig man. Kantje boord is in alle windstreken een graag geziene en gehoorde gast op shanty festivals en bij maritieme evenementen. Het koor is niet uniform gekleed. Zij verschijnen in kledij zoals dat is terug te vinden op schilderijen en vroege foto’s. Kantje boord draagt boezeroenen, Bretonse streepjesshirts en schipperstruien. Ze dragen petten, mutsen en ook hoeden. De begeleiding bestaat uit twee accordeons. Regelmatig speelt een banjo, viool, gitaar, mandoline of trekzak mee.
Kantje boord kiest ervoor alleen liedjes te zingen die aan boord van de oude zeilschepen door de zeelui zelf werden gezongen. Liedjes als ‘De klok van Arnemuiden’ zullen we Kantje boord niet horen zingen. Ze hebben wel enkele Whalersongs opgenomen in het repertoire. Deze liedjes zijn afkomstig uit de Amerikaanse en Engelse walvisvaart.
Behalve de Shantykoren, de Folkloristische Volksdansgroep en de vele dweilorkesten en blaaskapellen treedt het Juttersvrouwenkoor van Ameland op. Hun optreden begint om 13.00 uur op het strand waar de reddingboot te water wordt gelaten.
Juttersvrouwenkoor
Het Juttersvrouwenkoor bestaat uit 36 enthousiaste muzikale vrouwen die graag zingend optreden. De vrouwen komen uit alle vier de dorpen van het eiland en ze zingen vol overgave liederen van vroeger en nu. Liedjes die in het teken van het zeemansleven staan. De Klok van Arnemuiden kunnen we uit de Juttersvrouwenkoor kelen horen. Het begon in 2001 tijdens een uitstapje naar Het Oerd. Enkele vrouwen begonnen spontaan oude liedjes te zingen. Dat uitstapje voedde het idee om een vrouwenkoor op te richten, een tegenhanger van het Amelander Shantykoor, dat uit alleen mannen bestaat. Het Shantykoor is beroemd en zingt CD’s vol, maar de Juttervrouwen kunnen er ook wat van. Gonneke Braakman is de muzikale leidster van het stel en Mientje Beijaard-Brouwer verzorgt de accordeonbegeleiding.
Muzikaal Bootwateren is een feest voor jong en oud. Straattheater, wedstrijd garnalen pellen en een nautische markt maken de bootwatersfeer compleet. In het dorp zijn vier podia opgesteld waar de diverse groepen zullen spelen en zingen.
Aan het slot van de dag is er een gezamenlijke spetterende finale met alle orkesten, kapellen en koren.
’s Avonds organiseren diverse kroegen en eethuizen een gezellige avond met levende muziek.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *