Muziek onder water en walvisvaarders aan het woord 

SNEEK – Wat hoor je onder water? En heeft het gedrag van mensen daar impact op? Gefascineerd door die vraag, maakt geluidskunstenaar Tristan Visser soundscapes en geeft hij performances. In het Fries Scheepvaart Museum is momenteel zo’n soundscape te horen, bij de tentoonstelling ‘Bloed, zweet en walvistraan’. Daarin komt de walvisvaart tot leven, met name door de verhalen van na-oorlogse walvisvaarders. De verhalen en muziek komen samen op een bijzondere middag ter afsluiting van de tentoonstelling. 

Op 5 september zal gastcurator Anne-Goaitske Breteler (25) uit Moddergat oud-walvisvaarders Durk van der Veen uit Oosternijkerk en Rudy Reineman uit Sneek het hemd van het lijf vragen. Beide mannen gingen begin jaren ’60 mee op walvisvaart, vooral voor het avontuur en de verdiensten. Geluidskunstenaar Tristan Visser improviseert op de soundscape die hij maakte voor de expositie. Anne-Goaitske Breteler schreef het boek ‘De Traanjagers’ over de belevenissen van Durk, Rudy en hun collega’s op de vaart, en is de maker van de tentoonstelling. 

Bloed, zweet en walvistraan 

Het Fries Scheepvaart Museum organiseert deze middag als afsluiting van de succesvolle tentoonstelling ‘Bloed, zweet en walvistraan’. Mensen die de verhalen graag van de oud-walvisvaarders zelf willen horen, zijn van harte welkom op 5 september om 14.00 uur. De bijeenkomst is gratis te bezoeken op vertoon van een geldig entreebewijs, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen is opgeven wel noodzakelijk. Dat kan via balie@friesscheepvaartmuseum.nl 

Traanjagers

Anne-Goaitske Breteler is de schrijver van het boek De Traanjagers, waar onder meer Cor Gransbergen van Ameland een bijdrage aan heeft geleverd.

lees hier over de laatste reis van Cor Gransbergen

tik Cor Gransbergen of Traanjagers in bij ZOEKEN om meer over de walvisvaart te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *