Music to go in Nes

NES – Twee horecabedrijven uit Nes houden zaterdag 22 januari een stille protestactie. Ze willen daarmee hun stem laten horen tegen de voortdurende lockdown. De twee bedrijven zijn restaurant Binnen en café-discotheek De Lichtboei. Het moet een protest op straat worden, zegt Henk Huizinga van Binnen, in de vorm van een silent disco. Het initiatief wordt ondersteund door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) uit Zoetermeer, de brancheorganisatie op het gebied van leren en ontwikkelen in de horeca. De demonstratie is bij de gemeente gemeld, zegt Huizinga, en de gemeente heeft er toestemming voor gegeven.

De twee bedrijven willen met hun protest aandacht vragen voor de benarde situatie waar horecaondernemers door de verschillende lockdowns in terecht zijn gekomen. De overheidssteun schiet tekort, het geld is op. Zaken moeten nu open om verder leed te voorkomen, vinden Gerlof Brouwer en Henk Huizinga van de twee bedrijven in Nes.

Silent disco

De horeca is bij de huidige regels uitsluitend geopend voor to go. De twee bedrijven willen nu eenmalig music to go aanbieden, waarbij mensen die dat willen een koptelefoon op krijgen met muziek van Binnen en De Lichtboei. De twee ondernemers vinden dat het tijd wordt om de horeca te heropenen. Huizinga is bekend van het concept Table to go, winkelkarretjes als rijdende tafeltjes, om buiten een hapje en een drankje te kunnen nuttigen. "Na Table to go hebben we nu Music to go. En ja, daar mag je rustig wat bij eten." 

Gerlof en Yvonne Brouwer van De Lichtboei menen dat ook de natte horeca op een verantwoorde manier open kan. "In nauw overleg met de gemeente hebben we al bewezen dat wij onze verantwoordelijkheid goed kunnen dragen. Als toeristische bestemming heb je altijd te maken met een oploop van gasten en we hebben dat op een goede en veilige manier kunnen invullen. Dat we nu nog steeds niet open mogen is niet alleen teleurstellend; ook het einde van de financiële buffers komt in zicht. Ook daarom is heropening van groot belang." Met de Silent disco willen zij hun steun uitspreken voor alle initiatieven die er nu zijn om de horeca te heropenen. 

SVH

SVH ondersteunt de actie. Directeur Ricardo Eshuis komt al jaren op Ameland. Hij denkt dat de horeca verantwoord open kan. SVH steunt het stille protest in Nes concreet door geschoolde en ervaren mensen uit te lenen die toezicht gaan houden op het naleven van alle RIVM-richtlijnen en die er voor zorgen dat er geen overlast ontstaat.

Tijd en locatie

Het stille protest van Binnen en De Lichtboei is op zaterdag 22 januari van 20:00 tot 22:00 uur, Marten Janszenstraat 2 en 3 in Nes.

Versoepeling

Of er versoepelingen aan staan te komen wordt dinsdag 25 januari duidelijk. Vrijdag komt het OMT bijeen, maandag is het Veiligheidsberaad met de burgemeesters en dinsdag besluit het kabinet over heropening van de cultuur en horeca. 

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *