Museumstuk van de Maand juni 2018

Geplaatst op: 01 juni 2018 - Categorie: Kunst & Cultuur

Museumstuk van de Maand juni 2018

HOLLUM - Museumstuk van de maand. Onder die titel presenteert Persbureau Ameland elke maand een opmerkelijk voorwerp uit een van de Amelander musea op deze site.

Met de samenwerking hopen beide partners de belangstelling voor de geschiedenis van Ameland te vergroten. Het is voor de lezers een uitnodiging voor een bezoek aan een van de musea. Niet te vergeten bezoeken zullen dat worden.

Het kookeiland is MvdM mei.

Kookeiland uit de negentiende eeuw

Het is nog maar even halve eeuw geleden dat Ameland op het aardgasnet werd aangesloten. Anno 2018 wordt op het eiland, dat zich als duurzaam probeert te profileren, druk gesproken over alternatieven voor aardgas. Het kan zo maar zijn dat Ameland als eerste wordt losgekoppeld van het aardgasnet.

Voor de tijd van het aardgas werd er generaties lang op hout-of kolenkachels, als dit exemplaar in Museum Swartwoude in Buren, gekookt. Het is het Museumstuk van de Maand juni. Kachels als deze waren multifunctioneel: water werd verwarmd in een keteltje met een in de kachel verzonken reservoir. Vlees en stoofpeertjes sudderden urenlang op een petroleumstel. De brandstof kocht je bij de drogist of werd door het peteroliemannetje bezorgd.

Hoe lang je van petroleumstelletjes gebruik moest maken hing af van waar je woonde. In de tweede helft van de negentiende eeuw werden overal in Europa gasfabrieken gebouwd. Die produceerden licht- of stadsgas door steenkool te verhitten. In het begin werd het gas gebruikt om straten te verlichten, later als energiebron om te koken of het huis te verwarmen. Na de ontdekking van het grote aardgasveld in Slochteren in 1959 werden in de jaren ’60 de gasfabrieken gesloopt.

Voor het HDK 2018 jaar kropen zes Amelander vrouwen in de huid van eilander vrouwen uit de voorbije 250 jaar. Samen met Nynke Jester - een Amelander vrouw anno 2018 - vertellen ze hoe ze leefden en kookten. Bij de expositie in Museum Swartwoude in Buren is een Amelands Kookboekje/ Arctisch Kookboekje uitgegeven. Mét een recept voor suddervlees à la oma.

bekijk hier alle
musumstukken van alle maanden op een rij

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?