Bunkerdag 2018

HOLLUM – Op 9 juni 2018 is het Bunkerdag. Een dag per jaar gaan alle bunkers langs de Nederlandse kust open en Ameland doet mee. Het Bunkermuseum kan worden bezichtigd en er is een aantal keren een rondleiding.

Bunkerdag

De Bunkerdag beleeft in 2018 haar vijfde editie. Het achterliggende idee is dat één keer per jaar zoveel mogelijk bunkers open zijn voor het publiek. Bezoekers kunnen dan niet alleen kennismaken met dit unieke Duitse erfgoed op Nederlandse bodem, maar ook ervaren wat de gevolgen van de aanleg van de Atlantikwall voor de bewoners van destijds waren en hoe de linie het aanzien van onze kust ingrijpend heeft veranderd.

Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn veel van deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar tijdens Bunkerdag op zaterdag 9 juni zijn ze van Zeeland tot en met de Waddeneilanden voor één dag allemaal open van 10.00 tot 17.00 uur

Rondleiding

Het onbemande bunkermuseum op Ameland is op die 9e juni voor de gelegenheid bemand. Bezoekers krijgen in en rondom de bunker een rondleiding aangeboden.

Bunkermuseum Ameland

Bunkermuseum Ameland is te vinden in de duinen, ten westen van de vuurtoren in Hollum. Het is een voormalige keukenbunker. In het eerste gedeelte staat een kunstwerk van Jes van der Bijl waarmee alle oorlogsslachtoffers worden herdacht. In het middelste deel zie je vondsten, voorstellingen en verhalen van Amelanders die de oorlog meemaakten. In de laatste ruimte wordt via een diorama beelden van de oorlog op het eiland in chronologische volgorde getoond. Zo krijg je als bezoeker direct een indruk van het verloop van de oorlog op Ameland.

Ticketverkoop VVV Ameland en op 9 juni bij het Bunkermuseum

Start rondleiding bij het bunkermuseum op de volgende tijden:

10.00 uur, 12.00 uur, 14.00 uur, 16.00 uur.

Bunkerdagticket € 6,-

Bunkerdagticket kinderen 4 t/m 12 jaar: € 3,-

Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis.

Bunkermuseum Ameland, Oranjeweg 65, Hollum Ameland, www.amelandermusea.nl

→ het filmpje hieronder geeft een indruk van de Bunkerdag

→ abonneer op het YouTube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer

bekijk hier het filmpje van de bunker zoals hij eruitzag toen hij werd uitgegraven

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *