Museumstuk van de Maand juli 2018

HOLLUM – Museumstuk van de maand. Onder die titel presenteert Persbureau Ameland elke maand een opmerkelijk voorwerp uit een van de Amelander musea op deze site.

Met de samenwerking hopen beide partners de belangstelling voor de geschiedenis van Ameland te vergroten. Het is voor de lezers een uitnodiging voor een bezoek aan een van de musea. Niet te vergeten bezoeken zullen dat worden.

In juli 2018 is een hoekkast MvdM.

Hoekkast

Het bijzondere van deze hoekkast schuilt in de details

Vaak moet je bij objecten even verder kijken om te ontdekken hoe bijzonder ze zijn. Dat geldt ook voor deze hoekkast uit de collectie van de Amelander musea. Het kastje is om meerdere reden bijzonder. In de eerste plaats omdat de voorstelling afwijkt van wat in de zeventiende of achttiende gebruikelijk was. Schilders uit die tijd kozen vaak onderwerpen uit de bijbel of de mythologie. Voorbeelden daarvan vind je op andere hoekkasten.

Het Museumstuk van de maand juli is een hoekkast met een tafereel uit de walvisvaart. We lichten dit exemplaar uit omdat het thema walvisvaart verbonden is met de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat, in 2018 de naamgever van een programma vol culturele activiteiten op Ameland.

Wie de details nader bekijkt ontdekt dat zo'n beetje alles rond het thema walvisvaart aan de orde komt. Naast het dramatische tafereel van de walvisvaarders in gevecht met ijsberen, zien we tot in detail uitgewerkte schepen, verschillende ijsberen, een schild dat gelijkenis vertoont met het wapen van Amsterdam, een kaart van Nova Zembla en walvisjager in een sloep die zojuist een walvis hebben geharpoeneerd.

De beschildering is waarschijnlijk in de tweede helft van de negentiende eeuw, en mogelijk zelf iets later aangebracht. Het kastje was eerder beschilderd met een imitatie van mahoniehout. Dat er twee schilders aan de kast hebben gewerkt zien we aan de achterkant, waarop beide schilders hun kwast hebben uitgestreken.

Deze hoekkast is – samen met andere topstukken uit de collectie meubelkunst – te zien in een kleine expositie in de westkamer van het Sorgdragerhuis in Museum Sorgdrager in Hollum.

bekijk hier alle

musumstukken van alle maanden op een rij

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *