Museum Wierdenland krijgt beleeftuin met steun van Waddenfonds

Museum Wierdenland in Ezinge krijgt met een financiële bijdrage van € 371.304,- uit het Waddenfonds een nieuwe beleeftuin. De museumtuin moet het gebouw en zijn omgeving meer verbinden en het historische wierdenlandschap bekender maken bij bezoekers. De totale kosten van het project bedragen € 626.358,-.

In de vaste collectie belicht het museum het ontstaan van het wierden- en terpenlandschap langs de waddenkust in Groningen en Fryslân. Maar het echte museum is in feite buiten: daar waar het oeroude landschap met zijn terpen, dijkjes, sloot- en wegpatronen en wadprielen als elementen zichtbaar zijn.

Om dit te accentueren kocht het museum een stuk grond aan, dat een verlengstuk van het museum moet worden. De vrij toegankelijke beleeftuin moet straks laten zien hoe het oorspronkelijke landschap eruitzag. In deze tuin komt ook een “buitenlokaal”, waar educatieve programma’s, workshops en cursussen kunnen plaatsvinden zoals koken en landschap schilderen. Voor kinderen komen er onder meer speeltoestellen en een zandbak. Er worden nieuwe “groene” parkeerplaatsen met een aantal laadpalen en een terras aangelegd. De parkeerplekken krijgen stenen waar gras doorheen groeit.

Het project draagt bij aan een van de hoofdoelen van het Waddenfonds namelijk het vergroten en versterken van landschapswaarden en cultuurhistorie van het Waddengebied.

Het museum en de nieuwe aan te leggen tuin zullen de kennis van en waardering voor het wierdenlandschap onder een breed publiek versterken. Hoewel het museum ongeveer een kilometer buiten het werkingsgebied van het Waddenfonds ligt, is het wel verbonden met de kenmerkende wierden van het Waddenlandschap.

Foto (C): Peter Nijenhuis

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 810

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *