Langste human chain ooit in Nederland voor het klimaat

Op zondag 23 juni is de Nederlandse kustlijn het decor van The Climate Chain: een menselijke verbinding (human chain) langs bijna 200 kilometer kust, voor meer en snellere actie om klimaatverandering tegen te gaan. Duizenden Nederlanders en organisaties hebben zich al aangemeld.

De organisatie van The Climate Chain roept deelnemers op om iets roods aan te trekken op 23 juni. Op die manier wordt er een symbolische rode streep langs de kust getrokken. The Climate Chain is een initiatief van Urgenda.

Urgenda-directeur Marjan Minnesma: “The Climate Chain is geen demonstratie, maar een menselijke verbinding. Juist ook voor mensen die zich niet comfortabel voelen bij een hectische demonstratie, maar die het wel belangrijk vinden dat er meer gebeurt tegen klimaatverandering. We zijn het veel meer met elkaar eens dan we vaak denken.

Op 23 juni om 14:00 verbinden we de human chain door allemaal in een lange rij langs de kust te gaan staan. Dit doen we tien minuten lang. Deelnemers kunnen zich via een speciale website aanmelden voor een kustlocatie van hun keuze. De organisatie van The Climate Chain heeft de Nederlandse kustlijn opgedeeld in bijna 200 verschillende kustvakken van een kilometer. The Climate Chain loopt helemaal van Hoek van Holland tot aan Den Helder, en gaat door op de Zeedijk in Friesland. Zo kunnen veel mensen meedoen op een locatie in de buurt, en voorkomen we lange reistijden.”

Marjan Minnesma: “The Climate Chain biedt mensen een laagdrempelige manier om een sterk en sympathiek signaal af te geven: om ontwrichtende klimaatverandering tegen te gaan en de omslag te maken naar een volhoudbare economie is meer actie nodig.”

Klimaatactie kan niet wachten. Mens, plant en dier worden bedreigd door toenemende extreme weersomstandigheden. Ondanks alle mooie voornemens, wordt er te weinig gedaan. Het Nederlandse klimaatbeleid is ontoereikend om een steentje bij te dragen voor het beperken van de mondiale opwarming tot 1,5 graad en biedt te weinig bescherming voor de biodiversiteit.

Marjan Minnesma: “Er is bovenal meer daadkracht nodig. Geen woorden, maar daden.”

Een human chain is een manier om mensen te verbinden en een bewezen effectieve methode om een breed gedeelde behoefte aan verandering te laten zien. Een bekend voorbeeld is ‘The Balctic Chain’ in de Baltische staten, waar in 1989 2 miljoen mensen een ketting vormden. De Baltische human chain werd in slechts 3 weken georganiseerd.

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 810

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *