MS Waddenzee gerestaureerd

LELYSTAD – De MS Waddenzee, de voormalige veerboot die tussen Ameland en Holwerd voer, ligt in Lelystad en is gerestaureerd voor het maken van vaartochten met gezelschappen. Op zaterdag 13 juli gaat de MS Waddenzee voor het eerst weer varen. Aan boord is dan ook de interactieve tentoonstelling 'Bagage' feestelijk geopend. Gedeputeerde van de provincie Flevoland, Michiel Rijsberman, verricht op 10 juli de openingshandeling. 

Ms Waddenzee is een authentieke veerboot, waarvan de kiel gelegd is in 1920. De veerboot had zijn vaargebied op de Waddenzee. Het schip werd gebouwd in opdracht van de Rijksverkeersdienst en geëxploiteerd door Wagenborg. Vanaf 1921 tot 1960 voer het veer dagelijks van Holwerd naar Ameland met een indrukwekkende capaciteit van maximaal 320 passagiers en 7 personenauto’s. Daarna deed het schip dienst als peilboot voor RWS.

In 1969 werd het verkocht aan Haijo Veldman en kwam de Waddenzee in bedrijf voor de sportvisserij op de Waddenzee en Noordzee.

Sinds 2013 heeft Ans Fromm van Fromm Santa relatiegeschenken uit Lelystad het schip in eigendom. Het is een schip met koninklijke allure, zegt Fromm, waarmee koningin Wilhelmina in 1925 samen met prins Hendrik en prinses Juliana Ameland bezocht.

Ms Waddenzee is gerestaureerd en gaat vanaf 13 juli 2019 van start met vaartochten in Flevoland, naar de Marker Wadden, het Werkeiland Lelystad en Polder Experience. Het schip kan in heel Nederland worden ingezet. Door de beperkte diepgang heeft het schip een groot vaargebied.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *