Moordenaarswesp valt gasten aan

HOLLUM – Drie wandelende badgasten en een hond zijn aangevallen door een zwerm hoornaars. Deze grote wesp, die twee tot drie en een halve centimeter groot kan worden, heeft een steek die iets pijnlijker is dan van een gewone wesp of bij.

De wandelaars liepen vanaf de boot naar Nes en gingen via de Swanewater duinen richting Ballum. Ze wilden op de Pietje Miedeweg vrienden bezoeken die daar een huisje hadden gehuurd. In het open duingebied snuffelde de hond aan de grond. Hij zal daarbij een wespennest hebben verstoord, want hij werd geprikt en schoot weg. Yvonne van Maren uit Leeuwarden liep achter haar hond aan terwijl haar man en zoon bleven staan. Toen Van Maren terugliep naar haar familie zag ze dat de grote wespen, die ook wel moordenaarswespen worden genoemd, in de aanval gingen. Haar zoon werd pijnlijk op zijn hoofd gestoken en manlief liep een steek in zijn knie op.

Van Maren, die bioloog is, had net deze zomer ergens gelezen dat er de laatste jaren meer wespen op de Waddeneilanden voorkomen. Als kind kwam ze met haar ouders en zus op het eiland. Haar zusje werd toen een keer gestoken en ze herinnert zich nog hoe haar vader de prik uitzoog. Het heeft veel indruk op haar gemaakt en ze hield er een angst voor wespen aan over met een associatie van bijten en gevaar.

De bioloog vermoedt dat de wespen door de hond zijn verstoord en toen agressief werden. De man en de zoon bleven bij het nest staan en dat was voor de wespen het signaal om tot de aanval over te gaan. De mannen gingen om zich heen slaan, maar dat wekte nog meer agressie bij de diertjes. Weglopen bleek de beste remedie. De insecten zetten geen achtervolging in.

De familie ging niet met de steken naar de dokter. De hond hield na een uur op met jammeren, de hoofdsteek van de zoon trok naar zijn ogen toe en de knieprik was pijnlijk, maar verder viel het allemaal wel mee, zegt Van Maren.

Wikipedia zegt over de hoornaar: “In de volksmond doen fabels de ronde dat een paar steken al voldoende zouden zijn een mens of paard te doden. Dat is onzin, tenzij die persoon toevallig allergisch is. Het gif is vergelijkbaar met dat van andere wespen (en bijen), maar het bevat een hogere concentratie van de neurotransmitter acetylcholine, waardoor de steek erg branderig aanvoelt. Net als bij gewone wespen zijn voor een niet-allergische mens circa 500-1000 steken nodig om dodelijk te zijn en aangezien nesten zelden zo groot zijn en slechts één op de tien dieren uit het nest zullen steken is de kans klein. Dat de dieren killer wasp (moordenaarswesp) genoemd worden zal eerder samenhangen met de manier waarop zij andere insecten jagen en verorberen – voor die dieren is de hoornaar inderdaad een geduchte moordenaar.”

>>> bekijk hier Antje & Betje en de Hoornaar

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *