Molen Ameland krijgt uit Waddenfonds

HOLLUM – Elektriciteitswinning door molen De Verwachting in Hollum krijgt 14.300 euro uit het Waddenfonds.

De Stichting Amelander Musea (STAM), eigenaar van koren en mosterdmolen De Verwachting aan de Molenweg, gaat in samenwerking met de molenaar, de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) en vrijwilligers de molen aanpassen zodat ook stroom kan worden opgewekt. Op het eiland mogen geen hedendaagse windturbines worden geplaatst, al wordt daar nog volop over gediscussieerd. Op deze manier wordt de bestaande korenmolen productiever gemaakt door met windkracht stroom op te wekken voor eigen gebruik, een oplaadpunt voor elektrische fietsen en de overproductie terug te leveren aan het net.

De totale projectkosten zijn € 45.900. Het Waddenfonds draagt € 14.300 bij. De grondig verbouwde korenmolen wordt 5 juli door gedeputeerde Tineke Schokker geopend. Zij bevestigde op 30 mei 2012 met een schroef de eerste plank voor de uitbreiding van de molen.

>>> lees hier over de Amelander Musea

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *