Moet Pier in de Canon van Ameland?

HOLLUM – Welke gebeurtenissen hebben Ameland gemaakt tot wat het is? Welke personen hebben op Ameland hun stempel gedrukt? Iedereen kent wel de Canon van Nederland, een tijdbalk met vijftig vensters, waardoor je naar de geschiedenis kijkt. Vensters kunnen gebeurtenissen, personen of objecten zijn. Een venster is niet zomaar iets of iemand, er moet ook een verhaal achter zitten.

Stichting ‘De Ouwe Pôlle’ wil graag met uw hulp zo’n Canon van Ameland maken. Tijdens de avond over de canon gaan de cultuurhistorische vereniging in gesprek met de aanwezigen over welke gebeurtenissen en personen in de canon niet mogen ontbreken. Voorbeelden van belangrijke gebeurtenissen kunnen zijn: de bouw van het Jelmeraslot in 1425 of de verkoop van Ameland in 1704 aan de Friese Nassau’s. Bij personen kunt u denken aan schilder Tames Oud, doopsgezinde voorganger Cornelis Pieter Sorgdrager en schoolmeester Gerrit Ailjes van Tuinen. Of Pier, de zoon van Fotte.

Nog een paar mogelijkheden: de overwintering van Hidde Kat op Groenland, Jantje Jans als vertegenwoordiger van de vrouwen die het thuis moesten zien te redden, Liemme Pieters en Dirk Douwers die naar Cromwell afreisden, de Tweede Wereldoorlog, het kraken van de vissersvloot in het ijs, de zee van hout die aanspoelde, MSC Zoe en het plastic, gasboringen in de duinen, het eiland geïsoleerd door een bevroren Waddenzee, Scheltema dat in zee verdween, de windhoos over Duinoord, Koninginnedag, Bevrijdingsfeest. Er duizenden voorbeelden te noemen die misschien wel een plekje in de canon verdienen. Maar krijgen ze het ook, dat is de vraag.

De canon loopt van het ontstaan van Ameland tot heden. "Neem uw lijstje met belangrijke personen en gebeurtenissen mee," roep De Ouwe Pôlle op. Opsturen kan via deze pagina.

Een canon heeft maar een beperkt aantal vensters, dus niet alle personen en gebeurtenissen kunnen een plaats krijgen. 

  • Datum: woensdag 22 januari 2020
  • Locatie: Natuurcentrum te Nes
  • Aanvang: 20.00 uur
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *