Misschien poollicht te zien op Ameland

WAGENINGEN – Volgens deskundigen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een serieuze kans dat poollicht optreedt op onze breedtegraad. De vraag is dan natuurlijk, kunnen we dat dan ook zien, is het helder? MeteoGroup verwacht van wel, al speelt de maan een verstorende rol.

Voor de nacht van vrijdag op zaterdag, wanneer de kans op poollicht het grootst wordt geacht, zijn de omstandigheden gunstig. Vrijdag overdag ontstaan namelijk wel een paar kleine stapelwolken, maar het zijn er weinig en vrijdagavond verdwijnen ze snel van het toneel. Naar verwachting van MeteoGroup blijft het vervolgens ook in de nacht naar zaterdag op de meeste plaatsen helder. 

Wel kan beide de maan verstorend werken. Ze komt namelijk al vrij vroeg op, vrijdagavond om 21.39 uur.

Relatief de grootste kans om eventueel poollicht te zien, heb je aan de Waddenkust, omdat je daar het noordelijkst in Nederland zit. Verder is van belang dat als je het fenomeen eventueel wilt kunnen waarnemen, je zo ver mogelijk van lichtvervuiling dient te blijven. 

Bron: MeteGroup

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *