Milieujutters weer actief op Ameland

HOLLUM – Een grote groep vrijwilligers is de hele week al bezig met het opruimen van het strand. Ze doen dat in samenwerking met de Juttersvereniging. De Milieujuttersweek wordt voor de 22ste keer georganiseerd. Voorheen ging dat onder de vlag van StayOkay en sinds Peter en Ruth van der Vossen de accommodatie hebben overgenomen biedt Sier aan Zee de week als arrangement aan. Op Terschelling worden ook milieujutweken georganiseerd, dit jaar zelfs voor de 28ste keer.

Van Feugelpôlle tot aan de Ho'n

Een groep van zo’n 50 strandliefhebbers is van maandag tot en met vrijdag actief en geniet daarnaast van excursies, de film ‘WAD’, muziek en verhalen. Sier aan Zee bereidt het programma voor en de vrijwilligers gaan samen met jutters op pad. Vanaf de Feugelpôlle tot aan de Ho’n wordt het strand verlost van plastic, mandjes, bodywarmers, T-shirts, truien en leggings.

Containers

Elke vloed laat een spoor van plastic en spullen op het vloedmerk achter. Veel van dat spul komt uit de containers die in de nacht van 1 op 2 januari boven de Waddeneilanden overboord sloegen van de MSC Zoe. Aanvankelijk leek het om tientallen containers te gaan maar volgens de laatste telling zijn er wel 342 containers overboord gegaan.

Leggings

Honderden kilo’s aan rommel, haalt de groep in groepjes van het strand. Maandag werd er 500 kilo opgehaald, dinsdag 400 kilo en woensdag werd er 320 kilo gejut, donderdag 560 kg en vrijdagmorgen 300 kg.

De kledingstujkken die nu nog aanspoelen zijn niet meer van de beste kwaliteit. Ze hebben al zes weken in het zoute water gelegen en over de zandbodem geschuurd. T-shirts zijn zo dun geworden dat je er doorheen kunt kijken, zegt voorzitter van de Juttersvereniging Pieter Jan Borsch. Desalniettemin dropte hij een grote verzameling leggings in de hal van Sier aan Zee. Ze vonden gretig aftrek: milieujutten en er nog een paar warme benen aan overhouden ook. Dat geeft dubbel plezier.

Bakken op strandovergangen

Gemeente Ameland heeft grote bakken bij de strandopgangen geplaatst, waar iedere strandwandelaar afval in kan gooien. De bakken staan bij de hoofdstrandovergangen van Hollum, Ballum, Nes en Buren. Aan de oostkant van het eiland, waar tot nu toe de meeste rommel aanspoelt, staan er nog een paar, bij paal 17 en 21. Ze worden twee keer per week geleegd.

Dossier Zeecontainers

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *