Berging containers voor Duitse kust begonnen

BORKUM – De berging van de containers van de MSC Zoe, die boven de Waddeneilanden overboord zijn geslagen, is deze week ook in Duitsland begonnen. Slechts 14 procent van alle verloren containers ligt in Duitse wateren, schrijft de Duitse nieuwssite butenunbinnen.de.

Zeven weken na het ongeval is de oorzaak nog altijd onduidelijk. De Leeuwarder Courant schrijft vandaag over een ‘Raadsel’, omdat de Duitse Wasserschutzpolizei al op 1 januari om 23:00 uur melding kreeg van overboord geslagen containers. De Nederlandse Kustwacht kreeg de melding pas vijf uur later.

In de Duitse wateren zijn 45 mogelijke containers gelokaliseerd. Ook troffen de Duitsers 345 grote stukken van de lading op de Noordzeebodem aan. In Nederland is al 1.000 ton aan materiaal aan land gebracht. Tot nu toe spoelde in Duitsland 220 m³ aan.

MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari op de vaart van Portugal naar Bremerhaven 342 containers. De Zoe is een van ‘s werelds grootste containerschepen, die meer dan 19.000 containers in een keer kan vervoeren. In Duitsland wordt ervoor gepleit dat dergelijke grote schepen verder uit de kust varen. Als een schip dat verder uit de kust vaart averij krijgt, heeft de kustwacht meer tijd om in te grijpen, is het idee hierachter. De MSC Zoe voer op 1 januari dicht boven de Nederlandse Waddeneilanden.

De MSC Zoe ligt sinds 5 februari weer in Bremerhaven, na een reis naar Dantzig. Daar is de rest van de lading gelost. De beschadigde containers waren begin januari al in Bremerhaven van boord gehaald.

Het schip wordt ondertussen verder gerepareerd. Delen van de reling, hijsapparatuur, veiligheidsbeugels en scheepsluiken waren beschadigd geraakt.

Het aantal containers dat overboord is gegaan is zes weken na het ongeluk verhoogd naar 342. Het aantal is enkele keren gewijzigd: de situatie was verwarrend. De twee containers met gevaarlijke stoffen zijn nog niet gevonden. Volgens de stromingsmodellen liggen die in het Nederlandse deel van de Noordzee.

Dossier Zeecontainers

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *