Met man en macht werken aan saneren NAM-locatie

HOLLUM – Er wordt met man en macht aan het opruimen van de oude NAM-locatie in de Hollumer duinen gewerkt. De NAM had al opdrachten gegeven aan bedrijven om te beginnen met het frezen van het asfalt en graven van het zand. Vanaf begin december 2018 werd daar aan gewerkt. Eind november werd zelfs een speciale tijdelijke weg aangelegd met rijplaten, door de Hollumer duinen heen.

De storm van 8 januari zet extra druk op de werkzaamheden. Een deel van de locatie werd weggespoeld door het springtij, waardoor ook vervuilde grond in zee verdween. De bodem van de locatie is vervuild met oliecomponenten, het grondwater is vervuild met benzeen, tolueen, ethylbenzeen en xyleen.

Om de boorlocatie enigszins te beschermen tegen hoog water worden er big bags met 1000 kilo zand erin geplaatst. De muur van zandzakken beschermt tegen een gewone vloed maar niet tegen storm en springvloed, zoals is gebleken.

Het resterende zand van de locatie wordt met trekkers en dumpers afgevoerd naar een opslagplaats voor vervuild zand, op de oude NAM-locatie in de Ballumerbocht. Ze rijden af en aan. Later wordt al het zand in één keer per schip afgevoerd en naar een bedrijf gebracht dat het gaat reinigen. 

Ongeveer 20.000 kuub wordt afgegraven. De NAM geeft aan dat ongeveer 10 tot 20 procent van de vervuilde grond is weggespoeld.

Vandaag werd ook een grote tank geplaatst die onderdeel is van een waterzuiveringsinstallatie. Er wordt hard gewerkt om zoveel mogelijk klaar te krijgen voor de volgende storm en springvloed nog meer van de oude boorput wegslaat.

Het volledig verwijderen van de verontreiniging in het grondwater wordt als niet haalbaar beschouwd.

Dossier Aardgaswinning Ameland

⇒ alle Ameland Vandaag filmpjes over dit onderwerp op een rij, klik dan hier

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *