Met Beppie altijd op de hoogte van bekendmakingen in jouw buurt

UTRECHT – Vanaf nu kan iedereen in Nederland op een simpele manier besluiten van de overheid volgen met Beppie. In plaats van de gemeentepagina doorspitten, laat Beppie je precies weten wat voor plannen er in jouw buurt zijn. Zie haar als een buurvrouw die goed op de hoogte is en leunend tegen de deurpost houdt van "beppen" over alles in de straat. Is er een elektriciteitspaal voor je deur gepland? Of gaat je buurman verbouwen? Meld je gratis aan via Beppieweb.nl en je krijgt wekelijks een bericht (pdf) voor jouw postcodegebied, of dagelijks een seintje via de Beppie app. Een ideale service waarbij er voor het eerst landelijk gezocht kan worden in 74 soorten bekendmakingen, zoals vergunningen en besluiten, van Nederlandse overheden.

Diverse Nederlandse overheden maken besluiten openbaar, van omgevingsvergunning tot bestemmingsplan en van sloopmelding tot terrasvergunning. Omdat gemeenten alleen verplicht zijn om deze digitaal te publiceren (en niet meer in de lokale krant zoals vroeger), zijn ze niet voor iedereen even makkelijk te vinden. Dit was reden om een burgerinitiatief te starten om deze open data op een slimme manier aan elkaar te koppelen. Met als belangrijkste doel: besluiten makkelijk beschikbaar maken voor iedereen. In een team van vier werkten Bart Hoogveld (ICT), Rob Dobbelsteijn Bisschops (jurist), Peter van der Linden (ecoloog) en Maarten Bosman (planoloog) aan de ontwikkeling van Beppie. En nu kun je dus via beppieweb.nl een gratis account aanmaken. Je kunt een specifieke postcode of een specifiek adres instellen en krijgt via de Beppie wekker een melding als daar een bekendmaking is. Of je kunt dit doen via de Beppie app (beschikbaar voor Apple en Android). Ook handig: De bekendmakingen zijn in verschillende talen beschikbaar op Beppieweb.nl en Beppie zit op social media, je kunt dan makkelijk buren of familie inseinen over wat er speelt in de buurt. 

Handig voor iedereen: inwoners en ondernemers

De nieuwe, gratis service voorziet in een slimme zoekmachine om open data te kunnen aanbieden voor iedereen. "Wij hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid dat alle informatie over publieke bekendmakingen van de overheid vrij mag worden overgenomen of gelinkt naar andere websites en media. Onze dienst is handig voor iedereen . Voor inwoners die in een gemeente de ontwikkelingen kunnen volgen en voor bijvoorbeeld horeca-exploitanten, ondernemers, projectontwikkelaars en mensen die werken in de natuur en milieuomgeving," zegt Maarten Bosman. "Want ook alle besluiten die onder de Flora- en Faunawet vallen zijn in Beppie opgenomen. Gebruikers kunnen de informatie verspreiden, bijvoorbeeld via sociale media. Zo zorgt Beppie er dus ook voor dat mensen betrokken kunnen zijn bij hun omgeving en actief deelnemen aan de samenleving."

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *